Home Companii Saint-Gobain Rigips: Furnizor de soluții pentru locuințe verzi
Saint-Gobain Rigips: Furnizor de soluții pentru locuințe verzi

Saint-Gobain Rigips: Furnizor de soluții pentru locuințe verzi

0

În ultimii ani conceptul de „locuinţă verde” („green home”) a luat din ce în ce mai multă amploare în România. Lesne de înţeles, „locuinţa verde” sau locuinţa ecologică, aşa cum mai este denumită, implică eficienţă energetică, materiale ecologice, cu conţinut reciclat, regionale și non-toxice, cu impact redus asupra mediului, o calitate superioară a mediului interior, etc.

Saint-Gobain Rigips deţine statutul de „Furnizor de soluţii pentru locuinţe verzi”, acordat de către Consiliul Român pentru Clădiri Verzi (Romania Green Building Council), astfel că produsele şi soluţiile propuse pot fi folosite cu încredere pentru construirea „locuinţelor verzi”.

Pentru astfel de construcţii, Saint-Gobain Rigips oferă pieţei româneşti un amplu portofoliu de produse de cea mai înaltă calitate, compania concentrându-şi atenţia asupra creării unui habitat estetic şi sigur, confortabil, în deplin respect faţă de mediul înconjurător, economic din punct de vedere energetic, dar şi cu o calitate ridicată a aerului interior.

Produsele inovatoare ale Saint-Gobain Rigips nu conţin compuşi organici volatili, fiind bazate pe materii prime naturale, locale, acestea având o durată de viaţă similară cu cea a clădirii în care sunt utilizate. Astfel de produse, fără compuşi organici volatili sau alte substanţe sau fibre periculoase pentru om, cu adaos de perlit (material ecologic), sunt tencuielile pe bază de ipsos Rimano® UNI şi Rimano® TEN, utilizate la tencuirea pereţilor interiori, având totodată şi proprietăţi termoizolatoare.

Pentru că o locuinţă „sănătoasă” înseamnă şi o calitate a aerului interior îmbunătăţită, Saint-Gobain Rigips a lansat pe piaţa românească un produs revoluţionar – placa din gips-carton Rigips Activ’Air®, ce reţine şi neutralizează o mare parte din substanţele nocive aflate în interiorul clădirilor (ex. formaldehida). Aceasta a fost special creată pentru a purifica aerul din interiorul clădirilor, fiecare metru pătrat de placă Activ’Air® putând reduce concentraţia formaldehidei dintr-un metru cub de aer cu până la 70%.

Gleturile şi tencuielile din ipsos din gama Rigips® si Rimano® şi plăcile din gips-carton marca Rigips® folosesc o materie primă 100% reciclabilă de un număr infinit de ori, roca de gips provenind din depozitele naturale de rocă. Ipsosul rezultat din roca de gips are proprietăţi benefice pentru sănătate, reglând umiditatea din spaţiile interioare: când atmosfera este prea uscată, ipsosul cedează molecule de apă din formula chimică, făcând mediul ambiant mai plăcut, iar când aerul este umed, preia din umiditatea excesivă. În plus, acţionează ca o barieră în cazul unui incendiu pentru că moleculele de apă incorporate în material fac produsele greu combustibile.

Nu doar că plăcile marca Rigips® produse în România sunt bazate pe materii prime naturale, regionale şi non-toxice, ci au şi Declaraţii de Mediu pentru Produse înregistrate în Sistemul Internaţional EPD®, acestea contribuind la creşterea punctajelor în schemele de evaluare a clădirilor verzi.

Saint-Gobain Rigips a lansat Declarații de mediu pentru Produse (EPD)

Saint-Gobain Rigips Romania a lansat Declaraţii de Mediu pentru cinci tipuri de plăci din gips-carton produse la Turda, unde compania îşi desfăşoară activităţile industriale. Documentele au fost emise în conformitate cu standardele EN 15804 şi ISO 14025 pentru următoarele produse:

  • Placă din gips-carton Rigips® RB tip A 12,5
  • Placă din gips-carton Rigips® RBI tip H2 12,5
  • Placă din gips-carton Rigips® RF tip F 12,5
  • Placă din gips-carton Rigips® RF tip F 15
  • Placă din gips-carton Rigips® Fonic tip D

Declaraţiile de mediu (Environmental Product Declarations/EPDs) prezintă impactul asupra încălzirii globale, consumul de resurse nereciclabile, consumul de energie, consumul de apă, precum şi cantitatea de deşeuri generată, informaţii verificate de o terţă parte independentă. Declaraţiile de mediu pentru produse oferă date comparabile între produse din aceeaşi categorie.

Schemele de evaluare a clădirilor verzi, de asemenea, conferă un rol important Declaraţiilor de Mediu pentru Produse. În noiembrie 2013, LEED v4 a introdus prevederea conform căreia proiectele pentru care există Declaraţii de Mediu pentru Produse li se acordă până la 2 puncte la scorul de obţinere a certificării verzi pentru clădiri.

Luând în considerare numărul Declaraţiilor de mediu înregistrate la nivel global până în ianuarie 2016, Saint-Gobain deţine cele mai multe documente publicate în Sistemul Internaţional EPD®.

Toate Declaraţiile de mediu (EPD) înregistrate în Sistemul Internaţional EPD® sunt publice şi pot fi descărcate gratuit de pe www.environdec.com.