Home Amenajari BASF – Neopor. De la concept, la terasă verde: acoperișurile pe bază de Neopor®
BASF – Neopor. De la concept, la terasă verde: acoperișurile pe bază de Neopor®

BASF – Neopor. De la concept, la terasă verde: acoperișurile pe bază de Neopor®

0

Complexul de birouri D105 a fost inaugurat de BASF în Ludwigshafen, Germania, în vara anului trecut. Ansamblul nu fost construit doar pentru a prezenta o serie de materiale și tehnologii BASF care au redefinit pe piaţa constructiilor conceptul de confort, izolaţie termică şi costuri reduse de intreţinere. Complexul D105 reflectă, de asemenea, aspiraţia companiei de a contribui la un viitor durabil, aspiraţie care, datorită evoluţiei tehnologiei, devine tangibilă.

Factorii economici, sociali și de mediu sunt complementari atunci când vorbim de construirea unei clădiri verzi. Dacă despre aspectele sociale și de mediu am vorbit în numărul anterior al revistei, ne vom axa în cele ce urmează pe impactul economic. În fond, pentru un investitor, aceste aspecte ghidează decizia de a finanţa sau nu o clădire.

Patru argumente pentru Neopor®

Unul dintre elementele care au atras atenţia specialiștilor în domeniu este acoperişul de tip terasă al clădirii, acoperiș care are la bază un material izolant ce încorporează Neopor® – o materie primă dezvoltată şi produsă de BASF. De ce ar fi Neopor diferit de alte materiale folosite în izolarea clădirilor și de ce a fost ales în cazul acestui proiect arhitectonic?

Întâi de toate, materialul asigură un nivel de izolare mai ridicat decât plăcile convenţionale de polistiren. Datorită cerinţelor energetice ridicate ale clădirii (un numar mare de birouri care necesită încălzire, ventilare, etc.) era fundamental ca nivelul de conductivitate termică să fie redus, pentru a minimiza atât costurile de funcţionare cât și emisiile de CO2.

În plus, gama de produse Neopor® utilizată pentru izolaţia acoperișului, înglobează un material ignifug de generaţie nouă, PolyFR, ce răspunde mult mai bine cerinţelelor stricte cu privire la protecţia mediului, decât predecesorul său, hexabromociclododecan (HBCD).

Un alt avantaj cheie al izolaţiei de acest tip îl reprezintă rezistenţa ridicată la comprimare a materialului. Din acest punct de vedere polistirenul grafitat se comportă mult mai bine decât vata minerală, de exemplu.

Nu în ultimul rând, durabilitatea acestui material contribuie la atingerea obiectivelor de sustenabilitate a proiectului de construcţii. Spre exemplu, materialele izolante pe bază de Neopor® au un grad extrem de redus de absorbţie a apei în cazul deteriorării acoperişului de tip terasă – comparativ cu vata minerală, care devine saturată, ceea ce duce la scăderea gradului de izolare şi la creşterea greutăţii încărcăturii. Prin urmare, materialele izolante pe bază de Neopor® asigură un cadru solid pentru amenajarea de spaţii verzi pe acoperişurile de tip terasă.

Neopor® contribuie în mod semnificativ nu doar la eficienţa energetică a clădirii, ci și la scăderea costurilor de construcţie, și la îmbunătăţirea design-ului – care conferă nu doar funcţionalitatea clădirii, ci şi confortul celor care îşi desfăşoară activitatea în interiorul ei.

Avantajele cheie ale componentelor înclinate din Neopor®

Sumarizând cele mai importante avantaje ale acestor componente, subliniem pe de o parte greutatea considerabil mai redusă în comparaţie cu straturile înclinate din beton, şapele sau alte materiale izolante foarte grele, iar pe de altă – parte timpul redus de montare, deoarece izolaţia înclinată şi termică pot fi aplicate printr-un singur proces. Neopor® contribuie în mod semnificativ nu doar la eficienţa energetică a clădirii, ci și la scăderea costurilor de construcţie, și la îmbunătăţirea design-ului – care conferă nu doar funcţionalitatea clădirii, ci şi confortul celor care îşi desfăşoară activitatea în interiorul ei.