Home Stiri BASF și AkzoNobel au dezvoltat o vopsea albă pentru mobilier, rezistentă la cafea, vin roșu și alte pete
BASF și AkzoNobel au dezvoltat o vopsea albă pentru mobilier, rezistentă la cafea, vin roșu și alte pete

BASF și AkzoNobel au dezvoltat o vopsea albă pentru mobilier, rezistentă la cafea, vin roșu și alte pete

0

Mobilierul alb este, în prezent, la mare căutare; dar suprafețele de lemn deschis la culoare sunt foarte sensibile atunci când vine vorba de pete, motiv pentru care IKEA, producătorul de mobilier suedez, și producătorii de mobilier de bucătărie din Germania și-au dezvoltat propriul test: un tampon de bumbac înmuiat într-o „substanță chimică” de test (precum cafea, vin roșu sau muștar) este așezat pe o piesă de mobilier uscată, albă. Tamponul este îndepărtat după o anumită perioadă de timp; suprafața este uscată și inspectată. La modul ideal, nu ar trebui să fie vizibilă nicio pată.

Problemele cauzate de petele de cafea, de vin roșu sau de suc care ajung pe mese sau pe alte piese de mobilier sunt, de acum, de domeniul trecutului, datorită colaborării dintre BASF și clientul său, AkzoNobel, în urma căreia cele două companii au dezvoltat o nouă vopsea pe bază de apă, rezistentă la pete.

„Acesta este testul suprem căruia vopselele pentru mobilier din ziua de azi trebuie să îi facă față”, spune Wolfgang Gaschler, Global Dispersions Development Product for Industrial Coatings, în cadrul BASF. „Problema este că astfel de vopsele trebuie să protejeze suprafețele de substanțe de colorare, precum cafeaua, dar ele însele utilizează apa, ca solvent. Astfel, cheia constă, de fapt, în liantul utilizat în producerea vopselei.”

Metode de cercetare digitală utilizate pentru a elabora zece rețete noi

Prin urmare, încă din ianuarie 2014, BASF a lansat un proiect de cercetare, cu scopul de a dezvolta un liant pentru o vopsea albă de mobilier, rezistentă la pete. Împreună cu echipa de experți condusă de Sebastian Enck, de la Research Polymer Colloids for Coatings (RAD/OB), Wolfgang Gaschler și echipa sa au realizat aproape 100 de experimente până în vara anului 2014, pentru a găsi o posibilă rețetă.

Deși soluția astfel identificată a arătat rezultate promițătoare în testele de anduranță IKEA, utilizarea metodelor de cercetare digitală de ultimă generație, aplicate de experții în dispersie de la BASF, a fost diferențiatorul care a adus, cu adevărat, cele mai bune rezultate. Pe baza datelor colectate în cadrul a peste 100 de teste de laborator, toate realizate și documentate la calitate înaltă, David Hajnal de la unitatea de cercetare Digitalization Advanced Materials & Systems Research (ROM / AS) a creat un model matematic. Modelul a fost capabil să calculeze proprietățile rezultatului dorit, pe baza rețetelor și a condițiilor de procesare, și a folosit un algoritm de optimizare pentru a elabora zece rețete noi. Una dintre acestea a fost un succes instantaneu. Mai mult, această idee ar fi putut să nu fie niciodată descoperită prin mijloace tradiționale.

Clientul AkzoNobel a fost impresionat

„Am prezentat produsul clientului nostru, AkzoNobel, care a fost foarte impresionat. Niciun alt liant nu a prezentat aceste proprietăți”, explică Rüdiger Reingruber, de la Commercial Marketing for Resins and Additives Furniture and Flooring (E-EDE/RF). „Suntem încântați că le putem prezenta clienților noștri o vopsea ingenioasă, cu o rezistență remarcabilă”, spune Thomas Palm, Manager R&D Wood, la AkzoNobel. „Mai mult decât atât, suntem bucuroși că personalul și computerele au lucrat atât de bine împreună, în echipă. În special, schimbul dintre cele două companii „la nivel de laborator” a oferit un impuls extraordinar în înțelegerea produsului și a făcut, în primul rând, posibil acest succes.”

Produsul este utilizat de cei mai mari producători de mobilă

Acum, la finalul acestei colaborări de succes, rezultatul este o vopsea de mobilier rezistentă la cafea, vin roșu și alte pete: Futurecryl de la AkzoNobel. „Noua vopsea este un excelent exemplu pentru modul în care procesele digitale îmbogățesc colaborarea strânsă și personală pe care o avem cu clienții noștri și ne ajută în optimizarea formulelor pentru crearea de produse de acoperire”, explică Ulf Neidlein, Vice President Business Management Resins & Additives EMEA (E-EDE/R). Noua vopsea va fi, acum, utilizată în produse fabricate de producători majori de mobilier, precum și în diverse alte aplicații.

Despre BASF

La BASF, creăm chimie pentru un viitor sustenabil. Îmbinăm succesul economic cu protecția mediului și cu responsabilitatea socială. Mai mult de 115.000 de angajați ai grupului BASF lucrează pentru a contribui la succesul clienților noștri în majoritatea sectoarelor și aproape în fiecare țară din lume. Portofoliul nostru este organizat în cinci divizii: Substanţe chimice, Produse performante, Materiale & soluţii funcţionale, Soluţii agricole şi Petrol și gaze. BASF a generat vânzări de 64,5 de miliarde de euro în anul 2017. Acțiunile BASF sunt listate la bursele de valori din Frankfurt (BAS), Londra (BFA) și Zurich (BAS). Informații suplimentare la adresa www.basf.com.

S18_0014_J550