Home International Corporate Architecture cu calităţi de prima clasă: „Campus Energy” din Holzminden se poziţionează ca proiect pilot ecologic
Corporate Architecture cu calităţi de prima clasă: „Campus Energy” din Holzminden se poziţionează ca proiect pilot ecologic

Corporate Architecture cu calităţi de prima clasă: „Campus Energy” din Holzminden se poziţionează ca proiect pilot ecologic

0

De la sistemele de încălzire prin imersie la laboratorul de tip energetic

Noul centru de formare şi de comunicare al Stiebel Eltron se remarcă în calitate de locuinţă energetică prin eficienţa energetică şi balanţa ecologică – deţinând un certificat DGNB pentru categoria platină. La sfârşitul anului 2015 a fost inaugurată o clădire realizată de HHS Architekten (Kassel), care a fost gândită în strânsă colaborare cu departamentul de planificare al companiei de electricitate şi încălzire termică şi cu specialişti din domeniul energiei de la energydesign (Braunschweig), un proiect ambiţios în ceea ce priveşte designul şi flexibilitatea utilizării. Protecţia împotriva incendiilor durabilă şi uşile multifuncţionale de la Hörmann au contribuit la certificarea DGNB.

„Întotdeauna cu un pas înainte” este actualul slogan al afacerii de familie din Saxonia Inferioară, al cărei fondator a inventat în anii 1920 sistemul de încălzire prin imersie cu bobină. Acum cererea este axată pe construcţii cu un consum redus de energie şi eficient din punctul de vedere al utilizării resurselor, acest lucru nemaifiind doar un concept vizionar. Dar pentru a fi absolut „State of the Art” (de ultimă generaţie), este nevoie de o doză mare de spirit vizionar şi entuziasm antreprenorial. Începând cu luna mai 2016, Energy Campus al Stiebel Eltron a fost certificat printr-un certificat DGNB, obţinând cel mai mare punctaj posibil.

Abia în toamna anului trecut, Societatea Germană pentru Construcţii Durabile a introdus certificatul pentru categoria platină ca cea mai înaltă categorie de calitate. Criteriile care trebuie îndeplinite corespund condiţiilor formulate anterior pentru certificatul pentru categoria aur. Pentru a obţine certificatul pentru categoria platină, la evaluarea generală trebuie îndeplinite minim 80 la sută din cele 54 de criterii individuale pentru clădiri durabile ecologice, economice şi sociale. În prezent, în Germania, acest titlu a fost acordat pentru 116 proiecte din cele 1090 enumerate în baza de date DGNB.

Cu un procent de 86 la sută obţinut la evaluarea generală, Energy Campus este un exemplu bun de clădire durabilă. La categoria „calitate ecologică” a fost certificată până la 100 la sută din locuinţa energetică – până acum nicio clădire certificată DGNB pentru categoria platină nemaiobţinând acest punctaj. Stiebel Eltron îşi poziţionează încrezătoare centrul său de formare şi de comunicare ca „Laborator cu condiţii din viaţa reală pentru tranziţia energetică”.

Clădirea Campus generează şi înmagazinează mai multă energie decât are nevoie pentru propria sa funcţionare. Clădirea compactă, cu două etaje, care în principal găzduieşte cursuri de formare pentru meşteşugari, se poziționează în mod deliberat ca o locuinţă publică. Manfred Hegger şi Günter Schleiff au dorit să facă un „gest de bun-venit”, comandând noua clădire direct la biroul lor HHS Architekten (Kassel).

Clădirea are deschidere spre stradă şi nu este îngrădită. Învelişul exterior de culoare închisă, realizat din casete integral din aluminiu acoperite cu bandă cu aspect anodizat, este întrerupt de elemente de vitrare generoase, care lasă să se vadă în foaierul spaţios şi în cantina publică, care se prelungeşte cu o terasă până la spaţiul exterior. De asemenea, la parter există patru săli de conferinţe care, dacă este necesar, pot fi unite între ele, datorită unui sistem flexibil de pereţi culisanţi. Ca element central de design şi legătură cu etajul superior avem scara curbată din foaier. De aici, vizitatorii şi participanţii la cursurile de formare au acces la cele trei săli de prezentare şi la centrul de asamblare unde tehnologia instalaţiilor Stiebel Eltron pentru domeniul apei calde, ventilaţiei şi pompelor de căldură este testată în condiţii extreme, iar remedierea defecţiunilor poate şi ea fi testată. Un lounge spaţios şi trei săli de şedinţă suplimentare completează planificarea spaţială de la etajul superior.

Chiar şi din exterior, o componentă centrală a conceptului energetic al clădirii este vizibilă conceptual: apa. Pe lângă aer şi soare, apa subterană este utilizată în special ca sursă de energie. Energia termică obţinută de la acestea este utilizată de două pompe mari de căldură pentru apa caldă menajeră, la încălzirea şi răcirea încăperilor. Sarcina de încălzire a clădirilor, care totalizează o suprafaţă utilă de aproximativ 3.080 de metri pătraţi, este de 149 kilowaţi (kW), sarcina de răcire este de 91 kW. Cantitatea de apă necesară pentru funcţionare este vizualizată printr-un bazin de apă aflat în zona de intrare în campus, pentru designul acestuia fiind aleasă o echipă de studenţi de la Universitatea din Kassel, în urma unei competiţii.

Curentul electric este generat de elemente fotovoltaice de pe faţada externă şi de pe acoperiş, înregistrând o producţie totală de aproximativ 120 kWp. „Surplusul” de energie care rezultă din operarea instalaţiei fotovoltaice este utilizat, printre altele, la staţiile de alimentare cu energie din faţa clădirii. Energia generată în cadrul cursurilor de formare este şi ea utilizată pentru acoperirea nevoilor proprii şi este parte integrantă a conceptului de casă inteligentă. Rezervoarele tampon şi de apă caldă asigură un consum de energie simultan. Conceptul energetic a fost dezvoltat de către departamentul de planificare intern, împreună cu biroul energydesign (Braunschweig).

Dar obţinerea unui punctaj cât mai bun pentru certificarea DGNB nu depinde doar de performanţa energetică. Pe lângă calitatea procesului, importante sunt şi criteriile socio-culturale şi eficienţa economică. În special, utilizarea exclusivă de materiale durabile a reprezentat pentru întreprinderile meşteşugăreşti implicate o mare provocare. Un consultant extern a sprijinit căutarea de materiale şi produse adecvate.

În acest sens, au fost utilizate uşi de la producătorul de porţi şi uşi Hörmann: inclusiv mai multe elemente de ramă tubulară din aluminiu, ca de exemplu, la parter un element de ramă tubulară din aluminiu T30 cu două canate cu oberliht şi elemente laterale în zona de intrare în cantină şi mai multe uşi STS din oţel/oţel inoxidabil. În zona de bucătărie s-au utilizat uşi din oţel inoxidabil STS, care datorită suprafeţei din oţel inoxidabil sunt deosebit de rezistente şi neutre în contact cu produsele alimentare, astfel încât corespund celor mai înalte standarde de igienă. De asemenea, la ambele etaje, există uşi de oţel STS cu canturi fălţuite şi astfel coplanare. Pe de o parte au fost executate ca uşi T30 ignifuge, pe de altă parte ca uşi multifuncţionale. Institutul pentru Tehnica Ferestrelor (IFT) din Rosenheim a testat şi confirmat faptul că această uşă cât şi numeroase alte produse Hörmann sunt sustenabile şi, astfel, predestinate certificării DGNB: Pentru uşile montate există aşa-numitele EPD-uri (Environmental Product Declaration – Declaraţie de Mediu privind Produsele).

Semn din tablă pentru construcţie de clădiri:

Beneficiarul lucrării: STIEBEL ELTRON GmbH & Co. KG

Localitate: Holzminden, Germania

Dimensiune: SBP (suprafaţa brută a podelei): 3.638m² / SN (suprafaţa netă 3.080 m2 /  VB (volumul brut) 15.572m3

Perioada de construcţie: 04/2014  – 11 | 2015

Costuri construcţie: 16,5 milioane Euro

Arhitecţi: HHS Planer und Architekten AG, Kassel

Concept energetic: energydesign GmbH, Departamentul de planificare de la Braunschweig şi Stiebel Eltron

Sarcina de încălzire standard: 146 kW

 Sarcina de răcire: 91 kW

Capacitate distribuită de generare de energie electrică: energie fotovoltaică 120 kWp

Consum de energie preconizat/an: aprox. 108.000 kWh

Producţia de energie preconizată/an (staţie fotovoltaică): aprox. 110.000 kWh

Cerere de energie primară (DIN EN18599): 69,2 kWh/m²a

 Produse Hörmann: Elemente de ramă tubulară din aluminiu T30cu 1 şi 2 canaturi , cu elemente laterale şi oberliht;
Uşi de oţel STS T30; Uşi de oţel STS multifuncţionale; Uşi din oţel inoxidabil STS multifuncţionale