Home Noutati5 Cu Strategia pe masa
Cu Strategia pe masa

Cu Strategia pe masa

0

Propunerea de proiect pentru Strategia Energetica 2030-2050, pune in pericol  siguranta si independenta energetica a ROMANIEI.

Masurile adoptate la Paris si Graz, pentru sectorul energetic privind reducerea incalzirii globale, lipsesc cu desavarsire din proiectul de Strategie Energetica a ROMANIEI.

Strategia Energetica a Romaniei circula pe o alta poteca si se indreapta spre aratura.

Romania se confruntă cu o situaţie îngrijorătoare în ceea ce priveşte eficienţa energetică a sectorului de locuire.

Astfel, peste 12% din populaţia României nu îşi poate menţine locuinţele calde în sezonul rece si peste 40% nu beneficiaza de comfort termic de calitate, ceea ce plasează ţara pe penultimul loc în cadrul UE28.       

Totodată, sectorul de locuire este ineficient energetic si este responsabil pentru mai bine de 35% din consumul final de energie, comparativ cu circa 24%, media în Uniunea Europeană, depăşind sectorul industriei şi pe cel al transporturilor.

Sunt necesare masuri imediate cu care sa reconstruim anumite domenii economice strategice pe care sa se poata fundamenta securitatea economica a tarii si implicit securitatea energetica.

Procesarea si valorificarea biomasei este un astfel de domeniu ce permite dezvoltarea unei  strategii de siguranta economica si independenta energetia pentru tara noastra.

Propunem ca afacerile din domeniul energetic sa fie directionate spre folosirea intensiva a rezervelor de apa geotermala si biomasa. Nu se poate continua cu schema de supracompensare si nu poate fi ignorata problema stabilitatii sistemului energetic.

Investitiile energetice sunt importante, investitorii trebuie stimulati in primul rand, printr-o politica clara si pe termen lung asumata de Guvern si Parlament.

Am aratat in numeroase randuri ca solutiile sunt aici in tara.    Ca este firesc ca noi sa stim mai bine decat orice specialist de la Banca Mondiala sau de la Comisia Europeana cum trebuie sa ne administram resursele. Din pacate  suntem inca incapabili sa ne administram singura sursa de siguranta ramasa BIOMASA

Printre amenințările majore la adresa vieții pe Terra se numără și schimbările climatice determinate de gazele cu efect de seră(GES), fapt ce a determinat  ca oameni de știință, politicieni și guverne să abordeze cu multă seriozitate acest subiect la întâlnirile de la Rio, Kyoto, Doha, Paris, Graz.

Acordul de la Paris strategia de evacuare a combustibililor fosili

 În conformitate cu acest concept utilizarea combustibililor fosili ar trebui să fie redusa la jumătate până în 2030, iar sursele de energie regenerabila ar trebui să ajunga la 540 Mtone; ceea ce corespunde unui procentaj de 41% din sursele de energie regenerabila până în 2030! Cu toate că este nevoie de o dezoltare rapidă a energiei eoliene și solare, energia din biomasa va rămâne de departe cea mai importantă sursă de energie regenerabilă.

REZUMATUL DECLARAȚIEI de la GRAZ,

Mobilizarea biomasei

Cererea crescută de energie bio necesită o politică proactivă pentru dezvoltarea potențialului european a biomasei pentru energie.

O astfel de politică ar trebui să includă stimulente pentru o mai bună utilizare a deșeurilor și subproduselor din agricultură, silvicultura și pentru o utilizare sporită a intretinerii durabile a pădurilor.

Parametrii esentiali:

  • Reducerea la jumatate a utilizarii combustibililor fosili până în 2030
  • Eliminarea treptată a fosililor care genereaza energie electrică
  • O dublare a consumului de energie finală prin biomasa
  • O creștere de 2,5 ori mai mare a energiilor regenerabile

Măsuri primordiale:

  • O strategie de producere a energiei termice din surse regenerabile pentru termoficare, sectoare industriale și sisteme de încălzire rezidențiale
  • Un concept integrat de mobilizare a biomasei pentru producerea de energie
  • Promovarea integrării tuturor surselor de energie regenerabila împreună cu biomasa pentru producerea energiei electrice

Europa are o responsabilitate specifică de a conduce calea spre o societate liberă de fosili. Tehnologiile, know-how-ul, experiența, capitalul sunt potentiale si exemple pozitive disponibile ca pe niciun alt continent.

Romania incotro?

– proiectul de strategie accepta 1% energie din biomasa;

Romaniei dispune anual de peste 60 mil. tone de biomasa.

Romania are astazi cele mai performante tehnologii in domeniu  conversia biomasei in energie.  

Romania isi poate asigura astfel peste 60% din consumul total de energie termica si electrica.

Iuliean Hornet

CURS DE GUVERNARE schow mai 2017