Joi, 2 Iunie a avut loc Prezentarea Rezultatelor Consultării Participative și a Setului de Recomandări ce va fi trimis ministerelor de resort, pentru a fi discutate și implementate în Strategia Națională de Renovare a României
La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai Guvernului prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerului Energiei și Ministerul Fondurilor Europene, cât și reprezentanți ai companiilor, ONG-urilor, asociațiilor de proprietari, mediului academic și de cercetare.
Cele 10 recomandări ce încă se află în dezbatere publică au fost elaborate pe baza discuțiilor cu peste 400 de participanți reprezentând toate categoriile de parți interesate, din 7 orașe (București, Cluj, Iași, Galați, Brașov, Craiova, Timișoara) din toate regiunile României, parcurgând sustenabil peste 4000 de kilometri.
Printre recomandările enunțate se numără necesitatea transformării locuințelor într-unele sigure și sănătoase, cu o durată lungă de viață și calitate ridicată, eficientizarea consumurilor și reducerea cheltuielilor necesare pentrulocuire, dar și importanța existenței unor modalități de finanțare ale unor astfel de procese, fie că vorbind de subvenții și scheme de suport guvernamentale sau finanțări private. Toate aceste lucruri trebuiesc comunicate, pentru că în consultarea Consiliului Român pentru Clădiri verzi la nivel național am observat că există o slabă comunicare a schemelor de finanțare avantajoase deja existente, de care populația nu știe. O mai bună colaborare și o abordare holistică inter-ministerială este absolut necesară pentru implementarea eficientă a strategiei și a politicilor vizate.
Mai mult, se resimte nevoia unor exemple de bune practici, proiecte care să reprezinte un exemple de renovare, realizate la un cost optim din punct de vedere financiar care să fie promovate în mod constant și eficient. Clădirile publice renovate la nivel nNZEB pot deveni sursă de inspirație. Banii publici și europeni trebuie folosiți pentru excelență, nu pentru mediocritate.
Totodată este necesar ca populația să înțeleagă importanța conceptului de economie circulară, de reducere a consumului și refolosire a resurselor. O serie de astfel de inițiative se găsesc aici.
Aproape 80% din timp îl petrecem în clădiri, fie că suntem la serviciu, acasă, la cumpărături sau instituții publice, siguranța și sănătatea clădirilor având un foarte mare impact asupra sănătății, productivității și fericirii populației, dovedind astfel că ar trebui să fie una din prioritățile oricărei țări.
Considerăm că, pentru a garanta succesul acestei strategii, este foarte important să avem un parteneriat solid public-privat, o colaborare între companii și mediul academic/ de cercetare, proprietari și asociații de proprietari, administrația locală și centrală, dar și instituții financiare pentru a acorda finanțare. Pentru a asigura o bună implementare este nevoie de instituții ale statului care să verifice conformitatea unei clădiri cu proiectul și a materialelor folosite cu fișele tehnice. Intărirea controlului și o monitorizare constantă sunt absolut necesare.
Mai mult, din punct de vedere al impactul asupra mediului, România ca membră a Organizației Națiunilor Unite și a Uniunii Europene, trebuie să depună eforturi de limitare a încălzirii globale la 2°C până la finalul secolului, în conformitate cu acordul de la COP21, Paris. Clădirile sunt responsabile de 40% din consumul de energieși 36% din emisiile de CO2 la nivel European.
Consiliul Român pentru Clădiri Verzi (RoGBC) este o asociație non-profit, formată din organizații active în toată țara. Echipa RoGBC și partenerii promovează de peste 8 ani responsabilitatea față de mediu și eficiența energetică pe durata ciclului de viață a unei clădiri având o serie de inițiative de îmbunătățire a mediului construit și programe educaționale dedicate.
Cele 10 recomandări, dar și alte informații sunt disponibile pe pagina proiectului ‘’Schimbă România cu BUILD UPON!’’. Vă rugă msă ne trimiteți-recomandările pe adresa info@rogbc.org.
dr. Monica Ardeleanu,
Director Executiv, Romania Green Building Council.
monica.ardeleanu@rogbc.org
0723 945 248