Europa trebuie să limiteze emisiile de carbon de care sunt responsabile clădirile, atrage atenția o coaliție de 300 de companii – într-un demers al Consiliilor pentru Clădiri Verzi de a ajuta guvernele să dezvolte planurile naționale de renovare ambițioase.
Miercuri, 26 aprilie 2017 – Europa trebuie să conducă lumea în privința reducerii emisiilor de carbon asociate clădirilor existente, pentru a putea atinge ambițiile Acordului de la Paris, a atras atenția astăzi o coaliție de peste 300 de companii și organizații de pe întreg continentul.
Coaliția – care cuprinde municipalități, autorități publice, dezvoltatori imobiliari, producători și distribuitori de energie precum și asociații comerciale, ONG-uri și universități – susține nevoia unor “strategii naționale de renovare” ambițioase cu obiective clare, indicatori și măsuri care să transforme clădirile existente.
Intervenția vine într-un moment în care statele membre UE se apropie de termenul limită la care trebuie să publice noile versiuni ale strategiilor de renovare a clădirilor, care sunt responsabile de până la 36% din emisiile de gaze cu efect de seră din Europa, și în care decidenții politici sunt în dificultate în discuțiile legate de viitorul legislației europene privind energia în sectorul construcțiilor.
Această susținere puternică pentru politici europene de renovare mai ambițioase este o urmare a proiectului BUILD UPON, un proiect finanțat prin programul european Horizon 2020, în care 13 Consilii pentru Clădiri Verzi din Europa au avut un rol important în a ajuta guvernele naționale să elaboreze strategii puternice și solide, care le vor ajuta să activeze potențialul de economisire de energie al clădirilor din țările lor.
Recomandările lor sunt lansate astăzi într-o serie de publicații, de către Consiliul Mondial pentru Clădiri Verzi, organizația coordonatoare a proiectului BUILD UPON, un proiect care a fost apreciat de zeci de ministere, municipalități și alte autorități publice din Europa pentru impactul său major asupra politicilor de renovare. Publicațiile stabilesc acțiuni care să permită țărilor să impună clădirilor existente nivelul de ambiție necesar respectării Acordului de la Paris (informații suplimentare disponibile în secțiunea de note) și au fost concepute de cele 13 Consilii pentru Clădiri Verzi implicate în proiect, într-un proces colaborativ extins care a inclus aproape 2000 de organizații cheie la peste 100 de evenimente în toată Europa.
James Drinkwater, Director European Regional al Consiliului Mondial pentru Clădiri Verzi, declară:
“Europa este la o răscruce în privința politicii energetice, cu decidenți politici care ezită să susțină o viziune clară pentru una dintre cele mai presante provocări climatice ale Europei – clădirile sale. Această intervenție este însă dovada că un număr mare de companii și organizații din Europa susțin planuri ambițioase de renovare a clădirilor.
Consiliile pentru Clădiri Verzi din Europa au fost pionieri în asumarea acestor ambiții prin ajutorul pe care l-au oferit guvernelor în dezvoltarea unor planuri de acțiune puternice care să transforme clădirile din Europa.”
Experții au avertizat că este nevoie de politici de renovare a clădirilor mult mai puternice dacă Europa își dorește să crească exponențial numărul de locuri de muncă în construcții, să crească calitatea vieții cetățenilor – mai ales a celor cu venituri mici care sunt cei mai afectați de costurile energiei – și să îndepliniească obligațiile Acordului de la Paris.
Note pentru editori:
Pentru lista completă a celor 300 de companii și organizații care semnează acest apel, apăsați aici.
Câteva dintre recomandările cheie ale Consiliilor pentru Clădiri Verzi pentru strategiile naționale de renovare includ:
- Creșterea conștientizării: Multe dintre publicații sesizează nevoia unor eforturi mai concentrate și creative pentru a informa cetățenii în privința beneficiilor îmbunătățirii eficienței energetice a locuințelor lor, cu exemple din țări precum Spania, care a derulat o campanie națională de televiziune cu scurt metraje în care jucau actori cunoscuți, cu scopul de a schimba percepția asupra importanței eficienței energetice.
- Dezvoltarea abilităților: Nevoia de a crește expertiza sectorului de construcții, pentru a susține transformarea clădirilor existente din Europa și pentru a controla calitatea lucrărilor de renovare, este citată de mai multe ori. Programe precum “Qualibuild” din Irlanda ajută în această privință însă este nevoie de sprijin suplimentar din partea guvernelor pentru a scala aceste programe.
- Finanțe: Oferirea de finanțări inovatoare pentru renovări, precum creditele ipotecare verzi și obligațiuni verzi, este o recomandare comună, Consiliile pentru Clădiri Verzi oferind acum sprijin Federației Europene a Ipotecilor în efortul de a defini credite ipotecare pentru eficiență energetică în Europa – oferind cumpărătorilor de locuințe rate ale dobânzilor mai mici în schimbul achiziționării unor proprietăți mai eficiente energetic.
- Reglementări legale: Mai multe țări au cerut politici care să facă renovarea clădirilor obligatorie în anumite condiții, un demers întreprins deja de țări ca Marea Britanie, care a făcut ilegală închirierea locuințelor cu performanță energetică sub nivelul E, după anul 2018.
- Colaborare intersectorială – O temă prezentă în toate recomandările naționale este nevoia unui efort concertat prin care să se asigure că instituțiile publice, organizațiile din sectorul privat, grupurile din societatea civilă lucrează împreună și își coordonează eforturile. Țări precum Danemarca, cu Rețeaua pentru Modernizare Energetică, și Franța cu “Planul pentru clădiri durabile”, au început să se îndrepte către structuri de coordonare mai formale.
Pentru întreg setul de recomandări, apasați aici.
Strategiile de renovare
Pentru a atinge obiectivele de reducere a emisiilor în UE pentru anul 2050, ratele de renovare trebuie să crească de la nivelul curent, de 1% pe an la 3% pe an până în 2020, potrivit Buildings Performance Institute Europe.
În cadrul Directivei pentru Eficiență Energetică din 2012, UE solicita fiecărui Stat Membru să definească o strategie națională de renovare, un plan pe termen lung pentru renovarea locuințelor și a clădirilor comerciale la standarde înalte de eficiență energetică.
Aceste strategii trebuiau să fie întocmite prima dată până la data de 30 aprilie 2014, noi versiuni trebuind să fie trimise o dată la trei ani, următorul termen fiind 30 aprilie 2017.
Niște strategii naționale de renovare puternice impun obiective de eficiență energetică clare, inițiative de infomare, programe de formare, mecanisme financiare și politici publice.
BUILD UPON
Proiectul BUILD UPON este cel mai mare proiect colaborativ din lumea dedicat renovării clădirilor, condus de 13 Consilii pentru Clădiri Verzi din Europa și coordonat de Consiliul Mondial pentru Clădiri Verzi și Consiliul pentru Clădiri Verzi din Spania.
Începând cu martie 2016, BUILD UPON a implicat aproximativ 2000 de organizații cheie în peste 100 de evenimente, depășind obiectivul inițial de a asigura că peste 1000 de organizații cheie lucrează activ împreună la strategiile de renovare a clădirilor.
Renowiki, portalul online al proiectului, include peste 750 de inițiative independente privind renovarea din întreaga Europă, de la campanii de conștientizare la politici de eficiență energetică sau stimulente financiare – menite să inspire și să încurajeze comunitatea interesată de renovare.
Proiectul a fost apreciat la scară largă pentru contribuția la îmbunătățirea strategiilor de renovare din țările implicare în proiect.
Maroš Šefčovič, Vice Președinte, Comisia Europeană a declarat: “Proiectul BUILD UPON este o adevărată comunitate de lideri – ne bazăm pe leadership-ul vostru pentru a începe o revoluție în renovare în Europa.”
Despre Consiliul Mondial pentru Clădiri Verzi (WorldGBC) și Rețeaua Regională din Europa
Consiliul Mondial pentru Clădiri Verzi este o rețea globală de Consilii pentru Clădiri Verzi care transformă locurile în care trăim, muncim, ne jucăm, ne vindecăm și învățăm. Credem că clădirile verzi pot și trebuie să fie în centrul vieții noastre. Schimbările climatice ne obligă să reconsiderăm modul în care creștem și construim, permițând oamenilor să prospere atât astăzi cât și mâine. Acționăm – fiind în fruntea leadership-ului global și local și sprijinind comunitățile să producă schimbarea. Împreună suntem mai mult decât suma părților și suntem angajați în atingerea obiectivului de a oferi șansa la clădiri verzi pentru oricine, oriunde.
Rețeaua Regională din Europa a WorldGBC reprezintă o comunitate de 24 de Consilii pentru Clădiri Verzi, 8 Parteneri Regionali și peste 5000 de companii membre. Partenerii noștri regionali sunt E.ON, Knauf Insulation, Saint-Gobain, Skanska, UTC, BASF, Stora Enso și ASSA ABLOY.
CONTACT: James Kershaw, WorldGBC Marketing & Communications Manager
+44 7 496 596 496 / jkershaw@worldgbc.org