Home Stiri Evolutie si performanta in industria romaneasca de facility management
Evolutie si performanta in industria romaneasca de facility management

Evolutie si performanta in industria romaneasca de facility management

0

In corelatie cu sectorul de Real Estate din aceasta parte a Europei, activitatile de administrare, mentenanta si operare a spatiilor construite – care, conventional, constituie sfera de cuprindere a industriei de facility management (FM) din Romania – ca servicii prestate exclusiv de firme specializate, au aparut in Romania relativ tarziu, dupa 1992, inregistrand insa o dezvoltare accentuata, mai ales dupa anii 2000.

Domeniul FM include servicii de operare si mentenanta tehnica a echipamentelor si infrastructurii spatiilor construite (hard FM), dar si servicii non-tehnice (soft FM): curatenie, securitate/paza, peisagistica, receptie, precum si alte servicii suport. De asemenea, in functie de profilul de activitate si de diversitate a ofertei la nivelul firmelor, aceastea variaza de la servicii singulare (monoservicii) la servicii integrate, care pot include totalitatea serviciilor de FM in cadrul unei singure entitati economice.

Piata actuala de facility management din Romania

In esenta, pentru conturarea caracteristicilor primare ale pietei romanesti de facility management, avem in vedere trei parametri care vizeaza: a) numarul de firme active in domeniu, b) cifra de afaceri a firmelor si c) volumul fortei de munca, parametri considerati la nivelul anului 2016, precum si evolutia acestora comparativ cu anul precedent, corespunzator datelor comunicate de Registrul Comertului.

Referitor la primul parametru – numarul de firme active in FM – la sfarsitul anului trecut erau active putin peste 6.800 de firme, cu 5,3% mai multe decat in 2015, reprezentand circa 1,2% din totalul firmelor din economia nationala. Cele mai importante cresteri s-au inregistrat pentru firmele active in domeniile serviciilor de mentenanta tehnica si suport (+7%) si in curatenie (+4%).

Distributia teritoriala a firmelor, considerand inregistrarea sediile sociale, indica preponderenta acestor activitati in capitala, care, impreuna cu judetul Ilfov, grupeaza circa 35% din firmele inregistrate in sectorul FM, urmate de judetele Cluj (6%), Timis (4,5%) si Constanta (4%).

Un alt parametru important este cifra de afaceri a firmelor din domeniul FM, care evidentiaza valoarea economica a acestui sector in economia nationala. La sfarsitul anului 2016, volumul valoric total al afacerilor la nivelul intregii industrii de facility management a fost de aproape 6,5 miliarde de lei, in crestere cu circa 3,8% fata de anul precedent, reprezentand in jur de 0,85% din PIB-ul Romaniei. Comparativ, la nivelul intregii UE, ponderea sectorului serviciilor de FM se situeaza intre 4-5% din PIB, ceea ce evidentiaza cu claritate un mare potential de dezvoltare a acestei piete in Romania.

Ca dinamici, cele mai mari cresteri a volumului de business s-au inregistrat in segmentul serviciilor de paza/securitate (+11%) si peisagistica (+7%).

In ceea ce priveste volumul fortei de munca active in domeniul FM, acesta se ridica, in 2016, la un total de 136.000 de persoane, ceea ce reprezinta in jur de 2,5 % din numarul angajatilor in economia nationala. Ponderea cea mai mare o constituie angajatii in serviciile de paza si securitate (circa 92.000), urmand cei din serviciile de curatenie (23.000). Un aspect particular cu privire la dinamica fortei de munca in aceste doua sectoare il constituie insa fluctuatia foarte crescuta a acesteia.

In ansamblu, FM-ul romanesc se afla in proces de maturizare, axandu-se tot mai mult pe calitate, eficienta si valoare adaugata, solicitand o forta de munca specializata si calificata. ROFMA – Asociatia Romana de Facility Management – este parte importanta a acestei tendinte prin influenta pe care o are asupra pietei locale, fiind a patra asociatie de FM din Europa care a obtinut recunoasterea oficiala a ocupatiei de facility manager, dupa cele din Marea Britanie, Germania si Olanda.

Cifrele de mai sus contureaza o industrie in plin avant, avand potentialul de a oferi oportunitati semnificative de business, local si international. Sunt suficiente motive care fac oportuna aparitia si dezvoltarea unor evenimente profesionale de anvergura nationala, care includ expozitii, conferinte si procese educationale centrate pe cele mai recente evolutii din domeniul facility managementului.

Identificand aceasta oportunitate, ROFMA – Asociatia Romana de Facility Management – cu o bogata experienta in organizarea proiectelor educationale, de informare si networking, va invita sa participati la ROFMEX 2017, un eveniment business to business care se anunta a fi cel mai important din Europa Centrala si de Est.

Mai multe detalii pe www.rofma.ro si www.rofmex.ro