Noua tehnologie BASF de sudare a materialelor termoizolante reduce costurile la încălzire pe termen lung
O nouă tehnologie BASF permite sudarea materialelor termoizolante, oferind arhitecţilor, proiectanţilor și constructorilor posibilitatea de a izola extrem de eficient șlambda: 0,035W/(m·K)ț atât clădiri rezidenţiale cât și construcţii de interes public.
Lucrările de termoizolare care beneficiază de pe urma acestor inovaţii se bucură în această perioadă de un context legislativ favorabil: autorităţile au anunţat recent noi norme privind eficienţa energetică a clădirilor și reluarea Programului „Casa Verde“ – program ce permite înlocuirea sau completarea sistemelor de încălzire clasice cu cele regenerabile.
În acest fel, investiţiile pentru înlocuirea/completarea sistemelor de încălzire sunt nu doar încurajate de aceste programe, ci se și reflectă în reducerea facturilor la încălzire pe termen lung.
Avantaje pentru industria construcţiilor
Noua tehnologie a fost dezvoltată împreună cu un renumit producător de utilaje și permite sudarea termică fără contact pentru o paletă largă de materiale izolante. De exemplu, Styrodur®, spuma rigidă de polistiren extrudat, poate fi combinată cu poliuretan, cu materiale izolante anorganice sau cu răşina melaminică Basotect® pentru a obţine materiale izolante noi. Acest proces a permis extinderea portofoliului de plăci Styrodur cu noi varietăţi, de exemplu 4000 CS şi 5000 CS, care au grosimi între 60 mm şi 240 mm, sunt rigide și foarte rezistente la comprimare, înglobând în același timp avantaje tradiţionale ale gamei Styrodur, precum absorbţia redusă a apei.
Plăcile, care conţin celule de aer, sunt disponibile în diverse varietăţi ce diferă în principal din punct de vedere al rezistenţei la comprimare.
30% dintre clădirile noi sau proaspăt renovate au o calitate extrem de scăzută a aerului din interior
În prezent, plăcile Styrodur reprezintă materialul izolant cu cel mai mare număr de utilizări aprobat pe piaţa polistirenului extrudat din Germania. Fiind impermeabile și rezistente la putrezire, plăcile asigură de mai bine de 50 de ani un grad de izolare foarte ridicat, protejând locuinţele atât împotriva căldurii cât și a frigului şi umezelii. Cum noua tehnologie de sudare a sporit semnificativ aceste proprietăţi, izolarea cu ajutorul plăcilor Styrodur extinde durata de viaţă a clădirilor, le măreşte valoarea şi îmbunătăţeşte calitatea habitatului. Deși poate părea a fi un beneficiu minor, îmbunătăţirea calităţii habitatului este un subiect dezbătut intens, în special în privinţa spaţiilor de birouri în care angajaţii petrec cel puţin 8h/zi: un studiu publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii încă din 1984 arăta că 30% dintre clădirile noi sau proaspăt renovate prezintă o calitate extrem de scăzută a aerului din interior, ceea ce poate genera tulburări ale stării de sănătate, cunoscute ca „sindromul clădirii bolnave” sau bolile legate de clădiri („building-related illness”). Tulburarea stării de sănătate generează randament scăzut sau absenteism, două fenomene care pot fi cuantificate și care generează, în fond, pierderi pentru companiile respective. Crearea unui habitat cât mai adaptat nevoilor organismului uman este astfel justificată nu doar din punct de vedere social, ci și economic.
BASF a brevetat deja o gamă de materiale şi combinaţii de materiale și se află în curs de dezvoltare a unor noi soluţii destinate izolării construcţiilor, împreună cu partenerii interesaţi.
BASF la Târgul de la Dusseldorf, 2016
Locul unde ideile devin soluţii este standul BASF de la Târgul de la Dusseldorf, Germania, hala 5, cabina C21/D21, ce va avea loc în perioada 19-26 octombrie 2016. Comunicate de presă, imagini şi informaţii suplimentare în legătură cu aceasta puteţi găsi la: basf.com/k2016.