Multe dintre bazinele-decantoare industriale se apropie de finalul duratei de viaţă, însă demolarea şi reconstrucţia acestora este rareori o opţiune viabilă. Pentru că o investiţie de la zero este extrem de costisitoare, repararea poate fi o soluţie mult mai eficientă pe termen lung, atât din perspectiva costurilor, cât şi a duratei de viaţă a construcţiei. În acest caz, rezistenţa chimică şi elasticitatea membranei utilizate la reparaţii, gradul de consolidare şi protecţie a bazinului, timpul de punere în operă şi nu în ultimul rând anotimpul în care este executată lucrarea sunt variabile care influenţează alegerea tehnologiei de renovare. Despre toate aceste subiecte am discutat cu domnul Cosmin Ionescu, Product Manager, Divizia pentru Construcţii, BASF.
MTC: Vorbiţi-ne despre un proiect mai deosebit pe care l-aţi derulat în ultima perioadă. Ce anume îl face mai interesant decât alte proiecte?
Cosmin Ionescu: Într-adevăr derulam proiecte variate în domeniul construcţiilor, însă unul dintre cele mai interesante a fost repararea unui bazin de retenţie a apei şi reziduurilor petroliere pentru o rafinarie importantă din România.
Bazinul are o capacitate de 8.000 m3, are peste 30 de ani şi este realizat din plăci prefabricate de beton cu rosturi de dilataţie cu dimensiuni de aproape 10 cm pe zona de radier. Toate rosturile dintre doage erau fisurate şi a trebuit să fie protejate cu un sistem capabil să preia mişcările ample pe care le suferă pereţii în timpul umplerii bazinului. În plus, clientul experimentase deja alte soluţii cu rezultate modeste, ceea ce l-a făcut extrem de selectiv şi atent la specificaţiile tehnice ale soluţiilor existente pe piaţă. Nu în ultimul rând, am avut un interval de timp foarte scurt pentru reparaţii, precum şi impedimente meteo, proiectul derulându-se în decembrie. A fost necesară astfel o gamă complexă de soluţii BASF destinate reparării şi protecţiei betonului.
De exemplu, pe lângă repararea porţiunilor deteriorate de beton, s-au utilizat răşini de injectare pentru reparaţii structurale, răşini pentru stoparea infiltraţiilor de apă din radier, benzi de etanşare cu elasticitate şi rezistenţă chimică ridicate, capabile să etanşeze rosturi cu deplasări de ordinul centimetrilor. De asemenea, s-au utilizat 3 tipuri de amorse epoxidice, pentru suporturi cu umiditate ridicată, suporturi contaminate cu ulei, şi suporturi de beton cu umiditate de maxim 4%.
Pentru stratul final de protecţie şi impermeabilizare s-a utilizat MasterSeal® M 689, o membrană pe bază de poliuree pură 100%, aplicată prin sprayere, care prezintă o rezistenţă chimică şi mecanică foarte ridicată, pe lângă elasticitatea de 425% şi întărirea aproape instantanee, de ordinul secundelor.
După cum spuneam, termenul de realizare impus de beneficiar a fost foarte scurt, însă cu ajutorul unei echipe foarte bine coordonate, Ecomaster Servicii Ecologice – antreprenor general şi Hannover Engineering – aplicator, s-a reuşit finalizarea în termenul impus, la standarde ridicate de calitate.
MTC: De ce a ales clientul sa lucreze cu MasterSeal®M 689? Din câte ştim, pe piaţă există suficiente alte produse destinate reparării, consolidării şi protecţiei structurilor de beton de tipul acestor bazine.
Selectarea soluţiei a fost un proces laborios. După discuţii tehnice şi probe realizate la faţa locului, inclusiv teste pentru determinarea adâncimii de contaminare a betonului, avantajele şi beneficiile sistemului care are la bază această membrană din poliuree pură au fost net superioare oricărui alt sistem. Vorbim de o membrană hidroizolantă care prezintă simultan următoarele caracteristici: rezistenţă chimică, elasticitate ridicată, întărire rapidă (18 secunde), timp de punere în operă rapid, rezistenţă ridicată la uzură, rezistenţă la razele ultraviolete şi factorii meteo.
Însă, deşi clientul a fost iniţial destul de reticent la soluţia propusă de noi, din cauză că experimentase în decursul anilor alte soluţii de pe piaţă care nu au funcţionat, s-a convins după teste repetate de umplere că soluţia tehnică este perfect funcţională, şi a adoptat această tehnologie şi pentru restul bazinelor de retenţie din rafinărie.
Când s-au executat mostrele de sistem, clientul a putut să testeze materialul la faţa locului, să verifice rezistenţele mecanice ale acestuia, elasticitatea şi timpul rapid de aplicare. Clientul a căpătat un plus de încredere atunci când s-a încercat eliminarea mostrei de membrană, care pur şi simplu nu a mai putut fi desprinsă de beton, prin scarificare, şi a trebuit în final să o lăsăm aşa cum era, aplicând straturile de poliuree finală peste ea.
Un plus de încredere a venit şi în urma procesului de eliminare a mostrei de membrană, care pur şi simplu nu a mai putut fi desprinsă de beton prin scarificare, şi a trebuit în final să o lăsăm aşa cum era, aplicând straturile de poliuree finală peste ea.
MTC: Pare a fi un produs foarte specializat, de nişă…
Da, la prima vedere pare un produs de nişă, în realitate însă este un produs multifuncţional, ce se poate utiliza şi ca sistem de pardoseală, pentru impermeabilizarea şi protecţia parcărilor.
De asemenea, se poate folosi pentru impermeabilizarea acoperişurilor, teraselor, balcoanelor şi, nu în ultimul rând, a piscinelor. De altfel soluţia va fi folosită anul acesta într-o serie de proiecte ce vizează protecţia parcărilor şi a acoperişurilor.
MTC: Cum poate fi aplicat produsul?
În cazul acestui proiect a fost vorba de o suită de produse ce au contribuit la repararea, consolidarea şi protecţia bazinului. Dacă ne referim strict la MasterSeal® M 689, unul dintre cele mai noi produs din suită, acesta se aplică doar cu ajutorul unor echipamente speciale de sprayere, de către echipe specializate. Sunt pompe care preîncălzesc materialul, fac automat raportul de amestec între cele două componente şi îl sprayază la o presiune ridicată de 150-200 bar. Acest lucru permite o aplicare rapidă, un timp de uscare extrem de redus şi, evident, o indisponibilizare minimă a suprafeţelor.
Avem în acest moment trei firme specializate în aplicarea membranelor pe bază de poliuree, care beneficiază de tot suportul tehnic BASF. Toate aceste firme deţin dotarea necesară pentru aplicarea materialului.
MTC: Preţul este un aspect important în orice investiţie, cu atât mai mult în cazul uneia de o astfel de amploare. Ce ne puteţi spune despre asta?
Este evident că preţul este un aspect important în orice proiect, însă în cazul de faţă, factorul decisiv a fost raportul calitate-preţ, si nu preţul absolut. Nu aş vrea să înţelegeţi că produsul este unul scump, pentru că în realitate nu este, având în vedere ce probleme poate să remedieze.
La produsele inovatoare de tipul MasterSeal® M 689, care poate fi folosit în construcţia rampelor de la intrarea în parcare a unui shopping center într-o singură noapte, fără a încurca traficul, preţul materialului pe m2 este mic, luând în considerare şi costurile ce pot surveni în urma blocării traficului câteva zile. Uneori, în funcţie de specificul lucrării, costul sistemului poate fi mai mic decât alte soluţii.
Cu produsele inovatoare de tipul MasterSeal M 689, rampele de la intrarea în parcare a unui shopping center pot fi realizate într-o singură noapte, fără a genera pierderi ca urmare a blocării traficului câteva zile.
Un alt exemplu, din punct de vedere al eficienţei costurilor, este MasterTop TC 417W Clear, un produs destinat impermeabilizării pardoselilor din clădiri cu cerinţe decorative şi de igienă ridicate: şcoli, cantine, spitale, spaţii de procesare din industria alimentară şi farmaceutică, birouri sau centre de expoziţii. În cazul acestui produs, proprietăţile antibacteriene şi aderenţa scăzută a murdăriei reduc semnificativ necesităţile de curăţare. Asta se reflectă în costurile de întreţinere, care sunt diminuate, iar impactul este considerabil dacă ne gândim că spaţiile de tipul celor amintite mai sus se întind în general pe suprafeţe mari.
Master Builders Solutions din cadrul BASF
Sub marca Master Builders Solutions®, BASF reunește soluţiile sale chimice avansate pentru construcţii noi, întreţinere, reparaţii și renovarea structurilor. Această marcă include aditivi pentru beton, agenţi de decofrare, aditivi pentru ciment, soluţii chimice pentru construcţii subterane, soluţii de impermeabilizare, materiale de etanșare, soluţii de reparare și de protecţie, chituri performante, precum și pardoseli performante.