Home News Rezultatele financiare ale AFI Europe România pentru T3 și primele 9 luni din 2016
Rezultatele financiare ale AFI Europe România pentru T3 și primele 9 luni din 2016

Rezultatele financiare ale AFI Europe România pentru T3 și primele 9 luni din 2016

0

Venitul operațional net (NOI) al portofoliului din România a crescut la peste 34 milioane de euro în primele 9 luni, rezultate cu 14% mai mari faţă de cele din 2015

Bucureşti, 21.11.2016:    

AFI Europe România a publicat rezultatele financiare obţinute în T3 şi primele 9 luni din 2016, înregistrând un venit operațional net (NOI) din activele sale generatoare de venit din România de 12 milioane de euro în T3 2016 și de peste 34 de milioane de euro în primele 9 luni ale anului, reprezentând o creştere cu 17%, respectiv 14% în comparație cu cifrele din aceleași perioade din 2015.

Proprietățile comerciale ale AFI Europe România și cele aflate în curs de dezvoltare au fost evaluate la peste 800 de milioane de euro la 30 septembrie 2016, înregistrându-se astfel o creștere de 10% față de anul trecut.

AFI Cotroceni, cel mai mare centru comercial din România, a avut un venit operațional net de peste 25 milioane de euro în primele 9 luni din 2016, rezultate mai mari cu 10% faţă de cele înregistrate în aceeași perioadă din 2015. Centrul comercial a fost evaluat, la 30 septembrie, la 467 de milioane de euro, o creștere de 7,6% în comparație cu anul trecut.

În prezent, mallul trece printr-un proces de extindere, care va adăuga suprafeței închiriabile 6.500 de mp adiționali, iar apoi va fi realizat un nou proces de evaluare.

Vânzările retailerilor (cifra de afaceri) din AFI Cotroceni au crescut cu 12% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, înregistrând peste 170 de milioane de euro în primele 9 luni ale anului 2016. Numărul vizitatorilor din mall a crescut cu 5,5%, cu o rată de ocupare a centrului comercial de 99%.

AFI Ploiești continuă să raporteze rezultate în creștere pentru toţi parametrii. Vânzările retailerilor (cifra de afaceri) au crescut cu 16% în primele 9 luni din 2016 şi venitul operaţional net (NOI) s-a apreciat cu 4% față de cifrele de anul trecut, ajungând la peste 3,3 milioane de euro. Gradul de ocupare al centrului comercial din Ploiești este de 99%. În mallul AFI Ploieşti sunt finalizate, zilele acestea, lucrările de extindere, recent fiind deschise noile locații ale Deichmann şi Starbucks. Centrul comercial și-a păstrat valoarea la 67,5 milioane de euro.

Pe segmentul birouri, proiectul AFI Park, cu o suprafață închiriabilă totală de 70.000 de metri pătrați în cele 5 clădiri, se apropie de o rată de ocupare de 100%.

“Creșterea valorii activelor se datorează nu numai îmbunătățirii economiei din România, ci mai ales activității echipei AFI Europe România în gestionarea diferitelor proiecte, atât în dezvoltarea construcțiilor noi, cât și în modul în care coordonează portofoliul curent. Pentru a menține și chiar pentru a intensifica această creștere a AFI Europe România, am început anul acesta dezvoltarea AFI TECH PARK, un proiect de birouri cu o suprafață de 50.000 mp, care se va afla pe Bulevardul Progresului din București, și plănuim să demarăm lucrările la AFI Brașov, care constă într-un centru comercial de 40.000 mp și 25.000 mp de spații de birouri. Mai mult, ne așteptăm să începem anul viitor primul nostru proiect rezidențial din România, AFI City, în Bucureștii Noi. Suntem în continuare în căutare de noi oportunități similare celei din Brașov”, a menționat David Hay, CEO AFI Europe România.

Rezultate AFI Properties: Profit de 60 de milioane de euro în primele 9 luni din 2016, cu 30% mai mari în comparaţie cu cele din 2015

AFI Properties, compania mamă a AFI Europe, a publicat rezultatele financiare pentru T3 2016 și primele 9 luni ale anului, înregistrând un NOI de 57 de milioane de euro, similar cu rezultatele înregistrate anul trecut, inclusiv din vânzărea mai multor active şi a unui NOI performant al proiectele noi şi existente. De asemenea, AFI Properties a înregistrat un profit de 60 de milioane de euro, reprezentând o creştere de 30% și o apreciere cu 8% a veniturilor, la 122 de miloane de euro, în comparație cu primele 9 luni din 2015.

De la începutul anului, AFI Properties a vândut peste 600 de unități rezidențiale, în timp ce alte 200 de unități adiționale au fost închiriate pe termen lung. Compania a finalizat, în 2016, clădirile de birouri AFI Park 4&5 din București (32.000 mp), faza a patra a Airport City Belgrade (12.000 mp) şi faza a treia Classic 7 din Praga, toate având o rată de ocupare de aproape 100%.

În prezent, AFI Properties, prin subsidiarele sale, dezvoltă 20 de proiecte, inclusiv 9 clădiri de birouri, cu o suprafață de 200.000 mp, un nou centru comercial de 40.000 de mp în Brașov și 1.800 de unități rezidenșiale în Serbia, Polonia, Letonia şi Cehia.

Despre AFI Properties

AFI Properties este membră a AFI Group, un conglomerat internaţional de holdinguri şi investiţii cu subsidiare care activează în domeniul imobiliar, construcţii, infrastructură, industrie şi hoteluri (www.afigroup-global.com)

Compania este activă în dezvoltarea şi administrarea de proprietăți generatoare de profit din 1971. AFI Properties a fost listată pe bursa din Tel-Aviv în 2004. Compania este activă în Europa din 1997, prin subsidiara sa AFI Europe, în special în pieţele ECE. AFI Properties este notată BBB+ pozitiv de S&P şi A3 stabil de Midroog (subsidiară a Moody’s).

Despre AFI Europe

AFI Europe, subsidiară a AFI Properties, este una dintre companiile lider de dezvoltare, management și investiții în domeniul imobiliar, ce operează în Europa Centrală şi de Est din 1997.

Portofoliul diversificat al AFI Europe include centre comerciale şi proprietăţi de retail, parcuri de business şi dezvoltări rezidenţiale de mare amploare şi cu utilizare mixtă. AFI Europe operează în România, Cehia, Polonia, Germania, Bulgaria, Serbia, Ungaria şi Letonia.

Despre AFI Europe România:

AFI Europe operează în România din 2005. Compania a dezvoltat şi gestionează AFI Cotroceni, cel mai mare şi de success mall din România şi unul din cele mai mari centre comerciale din Europa Centrală şi de Est. Centrul comercial se întinde pe o suprafaţă închiriabilă de peste 82.000 mp şi oferă vizitatorilor o vastă zonă de divertisment cu multiple opţiuni pentru petrecerea timpului liber şi peste 300 de magazine ale brandurilor locale şi internaţionale, vizitate în medie de 50.000 de clienţi pe zi.

În octombrie 2013, AFI Europe a inaugurat AFI Ploiești, primul și singurul mall modern dezvoltat în centrul orașului Ploiești, în urma unei investiții de peste 50 de milioane de euro. Centrul comercial oferă o suprafață închirabilă (GLA) de 33.000 de metri pătrați, disponibilă pe două etaje ce cuprind peste 100 de branduri naționale și internaționale, alături de peste 7.000 de metri pătrați de divertisment.

Adiacent, dar complet integrat centrului comercial AFI Cotroceni, AFI Europe România a dezvoltat AFI Park, cel mai nou şi mai avansat parc de business de clasa A din Bucureşti. Parcul oferă 70.000 mp de spaţii de birouri, ocupate de companii multinaționale din domeniu IT&C. Primele trei clădiri de birouri, cu o suprafaţă închiriabilă de 38.000 mp sunt închiriate în proporție de 100%. În aprilie 2016, AFI Europe România a finalizat construcția AFI Park 4&5, care oferă proiectului o suprafață închiriabilă adițională de 32.000 mp. AFI Park 4&5 a atins un grad de ocupare de aproape 90%, prin pre-închirierea către Cameron, SII Romania, ORTEC Central & Eastern Europe, FotoNation, TELUS International, Veeam Software și Dell SecureWorks.

AFI Europe România plănuiește în prezent dezvoltarea unui centru comercial cu o suprafață închiriabilă de 40.000 de metri pătrați și un proiect de birouri de 25.000 de mp în centrul orașului Brașov.

Pe segmentul clădirilor de birouri, AFI Europe România va dezvolta AFI TECH PARK București, un parc de business clasa  A cuprinzând 50.000 mp GLA, amplasat în imediata apropiere a hotelului J.W. Marriott şi a Palatului Parlamentului. Parcul de afaceri va consta în 2 clădiri de birouri de înălţime redusă şi un turn de birouri, cu multe spaţii verzi, spații moderne, high tech, într-un centru urban cu o  piaţetă centrală şi grădini. AFI TECH PARK va răspunde nevoilor de extindere ale companiilor IT&C din România, oferindu-le un spațiu potrivit din punct de vedere al specificațiilor tehnice și al posibilităților de creștere. Faptul că centrul de birouri este situat în centrul orașului București și nu la periferie, oferă proiectului avantajul unic de a fi căutat de companiile multinaționale din România.

Mai mult, AFI Europe România va dezvolta în viitorul apropiat două proiecte: pe terenul de 80.000 mp pe care îl deține în orașul Arad, unde va fi construit un parc de retail, iar un proiect cu utilizare mixtă va fi ridicat pe terenul de 148.000 mp din Bucureştii Noi din sectorul 1 al capitalei.

###