Home Stiri RoGBC: Noi reguli pentru certificarea locuințelor verzi construite în România
RoGBC: Noi reguli pentru certificarea locuințelor verzi construite în România

RoGBC: Noi reguli pentru certificarea locuințelor verzi construite în România

0

București, 27 aprilie 2017. Consiliul Român pentru Clădiri Verzi (RoGBC) anunță noi criterii pentru constructorii și dezvoltatorii imobiliari care doresc să obțină certificarea de locuință verde și lansează o variantă actualizată a programului Green Homes (Locuințe Verzi). Noile cerințe aplică regulile directivelor UE privind locuințele cu consum zero de energie, reducerea deșeurilor din construcții și demolări și calitatea aerului interior, alături de alte obiective de sustenabilitate.

Noile criterii au fost elaborate, de asemenea, și pe baza situației critice în ceea ce privește protecția mediului în România precum tăierile ilegale de păduri, gestionarea deficitară a deșeurilor, mineritul iresponsabil, transportul și producția de materiale de construcții.

Programul Locuinţe Verzi certificate de Romania Green Building Council pregătește dezvoltatorii și industria de construcții pentru reglementările UE 2020 privind clădirile cu consum de energie zero (NZEBs), reducerea deșeurilor din construcţii și demolări, folosirea materialelelor non-toxice și reducerea impactului pe care acestea îl au asupra mediului înconjurător.

Noile criterii vor obliga constructorii să îndeplinească condiții mai aspre privind regimul deșeurilor. Până în 2020 ei trebuie să se asigure că cel puțin 70% din deșeurile din construcții și demolări nepericuloase sunt refolosite conform OUG 68/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 211/2011 și a legislației subsecvente în curs de elaborare. Pentru a obține certificarea de clădire verde, constructorii și dezvoltatorii vor ține cont și de alte noi reglementări în legislația românească, ce impun cerințe minime de performanță energetică în proiectarea clădirilor noi (Ordinul 2641/2017).

De asemenea, noile proiecte imobiliare incluse în programul Green Homes vor fi testate și pentru calitatea aerului interior.

”Înăsprirea condițiilor de acordare a certificării de locuință verde vor aduce doar beneficii pentru dezvoltator și cumpărător. Proprietatea este de calitate superioară, iar cumpărătorul se bucură de economii considerabile la utilități, dar și de un mediu interior mai sănătos”, declară Dr. Monica Ardeleanu, Director Executiv Romania Green Building Council.

În România, dezvoltatori imobiliari importanți, între care Alesonor, One United Properties, 1development, Forty Management, AFI EUROPE Romania, Dalghias Development / Building the Future și American Eco Homes, au certificat proiecte rezidențiale prin programul de certificare RoGBC Locuințe Verzi.

Ultima versiune a programului Locuințe Verzi certificate de RoGBC este disponibilă online, în limba română –  http://bit.ly/2pkpmwV și în limba engleză engleză –  http://bit.ly/1RTxlI2.

Asociația Romania Green Building Council (RoGBC) este o asociație non-profit, apolitică, formată din companii și organizații, cu misiunea de a sprijini tranziția industriei de construcții și sectorului imobiliar către perfomanță bazată pe principii de sustenabilitate. RoGBC își propune crearea unui model exemplar de dezvoltare sustenabilă pentru regiunea în care activează, asigurându-se că mediul construit nu va constitui un pericol pentru generaţiile viitoare ci, dimpotrivă, va reprezenta o sursă de sănătate, siguranţă, confort, inovare și posibilităţi de dezvoltare economică.
http://www.rogbc.org/ro/

CONTACT:
Monica Ardeleanu, Director Executiv, RoGBC
Monica.Ardeleanu@rogbc.org
0722 396 534

One United Properties