Home Stiri Sectorul construcțiilor și demolărilor generează o treime din totalul deșeurilor produse în UE
Sectorul construcțiilor și demolărilor generează o treime din totalul deșeurilor produse în UE

Sectorul construcțiilor și demolărilor generează o treime din totalul deșeurilor produse în UE

0
  • Peste 2 tone de deșeuri sunt generate anual din construcții și demolări, per cetățean european
  • Un obstacol în calea reciclării și reutilizării deșeurilor din construcții și demolări în UE este lipsa de încredere în calitatea materialelor reciclate din construcții și demolări

București, 17 octombrie 2017 – Sectorul construcțiilor și demolărilor generează cel mai mare volum de deșeuri din Uniunea Europeană, aproximativ o treime din totalul deșeurilor produse. În fiecare an, sunt generate peste două tone de deșeuri din construcții și demolări (C&D), per cetățean european.

Pentru a transforma acest context într-o oportunitate economică și socială, Comisia Europeană împreună cu experți din industrie au elaborat „Protocolul UE pentru gestionarea deșeurilor din construcții și demolări”, al cărui obiectiv este creșterea nivelului de încredere în procesul de gestionare a deșeurilor din construcții și demolări, precum și în calitatea materialelor reciclate provenite din astfel de activități.

Detalii despre noul protocol de gestionare a deșeurilor din construcții și demolări, dar și despre potențialele beneficii ale acestuia au fost prezentate în cadrul conferinței „Protocolul UE pentru gestionarea deșeurilor din construcții și demolări: Cum să transformi deșeurile în oportunități?”, organizate de Comisia Europeană în data de 17 octombrie, la sediul Reprezentanței Comisiei Europene în România din București.

O mare parte a deșeurilor din construcții și demolări este reciclabilă, însă rata medie de recuperare pentru UE28 este sub 50%.

Unul dintre obstacolele în calea reciclării și reutilizării deșeurilor din C&D în Uniunea Europeană este lipsa de încredere în calitatea materialelor reciclate din construcții și demolări, care inhibă cererea de materiale reciclate C&D și dezvoltarea infrastructurilor de gestionare a deșeurilor în sectorul C&D. Mii de locuri de muncă pot fi generate dacă piața deșeurilor rezultate din C&D este stimulată corespunzător.

Pentru o creștere continuă a acestui sector, este esențială existența unei economii circulare, care presupune construcția, demolarea și în final, reconstrucția ulterioară cu materiale obținute din deșeurile reciclate. Având în vedere că 1 tonă de deșeuri are o valoare de aproximativ 10 euro, în Uniunea Europeană ar putea fi economisiți, în fiecare an, aproximativ 7,5 miliarde de euro ca urmare a îmbunătățirii utilizării deșeurilor din construcții și demolări. De asemenea, fiecare tonă de material reciclat reprezintă o scădere importantă în cantitatea de deșeuri, așadar protocolul aduce beneficii substanțiale atât sectorului construcțiilor, cât și mediului.

Din cauza gradului scăzut de încredere în calitatea materialelor reciclate provenite din C&D, dar și din pricina lipsei accentuate de cunoștințe în ceea ce privește riscurile pentru sănătatea muncitorilor care utilizează aceste materiale, piața a devenit, în timp, limitată. Încrederea în procesul de gestionare a deșeurilor din construcții și demolări se poate obține doar prin respectarea unor standarde comune, reprezentate de principii fundamentale precum colaborarea și transparența. Aceștia sunt pilonii principali pe care se bazează protocolul UE, oferind instrucțiunile esențiale pentru gestionarea optimă a deșeurilor generate de industria C&D.

Managementul adecvat al deșeurilor din sectorul C&D și al materialelor reciclate – inclusiv gestionarea corectă a deșeurilor periculoase – poate avea beneficii majore asupra sustenabilității și calității vieții. De asemenea, poate oferi avantaje majore pentru industria europeană de construcții și reciclare, deoarece stimulează cererea de materiale reciclate C&D.

Acțiunile propuse prin intermediul protocolului vor contribui, până în 2020, la atingerea țintei de reciclare de 70% din deșeurile pentru construcții și demolări, prevăzute în Directiva-cadru privind deșeurile (Directiva 2008/98/CE privind deșeurile).

Link-uri utile:

Protocolul UE pentru gestionarea deșeurilor din construcții și demolări (poate fi descărcat, în limba română, în format PDF)