Home Stiri Wizmo.ro & Kiwi Finance: Cum trebuie evaluată corect locuința și care sunt cele mai importante aspecte

Wizmo.ro & Kiwi Finance: Cum trebuie evaluată corect locuința și care sunt cele mai importante aspecte

0

Evaluarea corectă a locuinței este foarte importantă, indiferent dacă proprietarul vrea sau nu să vândă imobilul pe care îl deține. Astfel, potrivit unei analize a platformei imobiliare Wizmo.ro, realizate cu sprijinul Kiwi Finance, cel mai mare broker de credite din Romania, o estimare corectă a prețului locuinței este foarte importantă din  cel putin doua motive:  în primul rand, proprietarul va  cere un preț fundamentat și susținut de opinia unui expert (evaluatorul),  iar în al doilea rând,  deoarece poate negocia, mai aproape de realitate, prețul unei chirii sau valoarea unei garanții imobiliare.

“Evaluarea unui imobil are o importanță foarte mare și tocmai din acest motiv, este recomandat ca un proprietar să nu stabilească singur prețul unei locuințe, în cazul unei tranzacții, ci să apeleze la serviciile unui evaluator profesionist. Mai mult de atât, din experiența noastră, am observat că foarte mulți proprietari care încearcă singuri să seteze un preț al imobilului nu reușesc să facă o evaluare corectă și, acest lucru determină o încetiniere a procesului de vânzare”, a declarat Anca Bidian, CEO KIWI Finance.

 Există mai multe metode și algoritmi în stabilirea valorii unui imobil și numai evaluatorii acreditați pot stabili și emite rapoarte complete și opozabile de evaluare

Cele mai importante aspecte care trebuie luate în calcul la evaluarea unei locuințe, potrivit Ancăi Bidian, sunt locația, accesibilitatea și lichiditatea zonei. La acestea se adaugă suprafața imobilului, structura, vechimea, valoarea de înlocuire, randamentul, facilitățile zonei, infrastructura, și standardul vecinatăților.  Alți factori care au un impact deosebit în stabilirea prețului final sunt materialele care au fost folosite, eventualele dezastre naturale la care a fost supusă sau modul în care a fost exploatată construcția respectivă.

Partea juridică este, de asemenea, un aspect foarte important atunci când este realizat un raport de evaluare. Astfel, în cazul unei vânzări, proprietarul trebuie să pună la dispoziția evaluatorului actele de proprietate și documentația cadastrală. La acestea se adaugă și cartea tehnică a construcției și certificatul energetic.

Aspectul locuinței este un alt element extrem de important, astfel aceasta trebuie să fie igienizată, iar investiții minore precum izolarea termică sau înlocuirea finisajelor învechite pot avea un aport substanțial în stabilirea unui preț favorabil.

“Așa cum am afirmat deja, pentru a determina valoarea unei locuințe, un evaluator va ține cont de zonă, amplasament și vecinătăți. O școală sau un hipermarket aflate în vecinătate pot ridica în mod considerabil prețul”, a mai spus Anca Bidian.

Toate acest aspecte avute în vedere de către evaluator sunt importante și la listarea unui anunț imobiliar pe o platform specializată, potrivit Wizmo.ro.

“Listarea pe platforma Wizmo a unei proprietăți reprezintă promovarea acesteia, însă stabilirea prețului corect de vânzare este o etapă care trebuie parcursă în prealabil. Cu cât este mai profesionist realizată, cu atât cresc șansele pentru o tranzacționare la un preț corect și într-un timp optim de vânzare a unei proprietăți”, a încheiat Maarten Deboo, CEO, Wizmo.ro.

# # #

Despre Wizmo.ro

Wizmo.ro este o platformă imobiliară dedicată în aceeași măsură segmentului rezidențial și celui de business, creată de o echipă mixtă de specialiști, care și-au propus să aducă un suflu nou și mai multă transparență pieței anunțurilor imobiliare.

Echipa din spatele Wizmo.ro este formată din investitori în domeniul imobiliar la nivel internaţional, specialiști IT și marketing, cu o experiență de 12 ani în online marketing și peste 30 de platforme și magazine online dezvoltate. Investitorii sunt belgieni, echipa de marketing este mixtă, iar cea de development este în Cluj.