Home Proiecte Case verzi, case pasive, case sustenabile: viitorul în construcții începe cu ele!
Case verzi, case pasive, case sustenabile: viitorul în construcții începe cu ele!

Case verzi, case pasive, case sustenabile: viitorul în construcții începe cu ele!

0

Noile cerinţe de protecţie a mediului impun concepte noi de clădiri independente energetic. În prezent, există cel puţin trei tipuri de clădiri care se adaptează la politicile globale de protecţie a mediului: clădirile verzi, casele pasive și casele sustenabile. Acestea implementează noile tehnologii și încearcă să integreze din ce în ce mai mult materialele tradiţionale în tehnologia modernă.

În acest prim articol, vom face o prezentare a celor trei tipuri de concepte de case ecologice, urmând ca în numărul următor al revistei să prezentăm o casă sustenabilă construită de firma noastră, ASPRO PRODINVEST S.R.L.

  1. Clădirile verzi

Folosesc materiale naturale sau recuperate și reutilizate cu impact minim al activităţilor poluante.

Prin aportul pe care îl aduc mediului înconjurător, putem spune despre casele verzi că sunt casele viitorului. Aceste clădiri sunt concepute astfel încât să asigure un climat plăcut în interior fără a folosi surse poluante ce se răspândesc în mediul înconjurător.

La o clădire verde, toate elementele constructive ar trebui să fie ușor demontabile, să permită o reciclare totală, iar sursele de energie termică și electrică să fie obţinute din sisteme neconvenţionale sau din natură.

  1. Casele pasive

Casele pasive au devenit un standard acceptat internaţional pentru arhitectura sustenabilă. Un alt proiect important al companiei ASPRO PRODINVEST este dezvoltarea unui proiect-pilot pentru realizarea de case pasive.

Ideea și proiectul original a fost dezvoltat în Germania, în acest moment fiind răspândit în toată lumea. În Europa Centrală au fost realizate peste 25.000 de locuinţe certificate.

Deocamdată există doar un institut care poate da certificări pentru case pasive, în Germania, la Darmastadt.

Casele pasive pot fi realizate atât pentru locuinţe cât și pentru sedii de birouri, oferind un climat mai curat și mai sănătos ocupanţilor acestor clădiri.

Conceptul de casă pasivă rezidă într-un cu consum foarte mic de energie necesar asigurării unui ambient confortabil. Acest concept este aplicabil oriunde in lume.

Casa pasivă nu trebuie să depindă de condiţiile climatice, de aceea proiectarea ei trebuie adaptată la clima zonală.

Ce este atât de special în conceptul de „casă pasivă” ?

La o casă pasivă, totul ţine de detalii:

Asigurarea unui înalt nivel de termoizolare pentru toate elementele de structură și anvelopă.

Tâmplărie  dedicată: la casele pasive, tâmplăria trebuie să aibă geam tripan cu grosime de minimum 52 mm, executată de firme certificate. Coeficientul de transmisie solară „g” trebuie să fie mai mare de 50% în zonele reci, în așa fel încât clădirea să poată obţine în timpul sezonului rece, în zilele însorite, cât mai multă căldură de la soare și să limiteze consumul pentru încălzire. Coeficientul termic U < 0.8W/(m²K) este necesar, iar separarea foilor de geam se face cu elemente care nu transmit căldura, nu cu baghete de aluminiu.

Este foarte importantă orientarea ferestrelor, pentru a folosi la maximum resursele naturale.

Izolaţie termică foarte bună, aceasta rezultând din obţinerea unui coeficient de transfer termic U<0.15W/(m²K), și/ prin eliminarea punţilor termice – acele zonele exterioare ale clădirilor să nu permită transfer termic către suprafeţele interioare ale clădirilor. Toate intersecţiile între elementele clădirii trebuie gândite și realizate astfel încât să elimine pierderile de căldură.

Etanșarea anvelopei clădirii, pentru a nu permite pierderi de aer din interior. Verificarea acestei etanșeităţi se realizează cu un test de presiune: diferenţa de presiune înregistrată într-un interval de o oră nu trebuie să depășească 0.6 din volumul de aer interior.

Este recomandată folosirea de schimbătoare de căldură în pământ care pot răci sau încălzi aerul în funcţie de anotimp. Vara, la o adâncime de 2 m, pământul are o temperatură de 10-12 grade C, în timp ce afară temperatura exterioară ajunge la 28-32 grade C. Prin folosirea acestor schimbătoare, putem răcori casa fără a folosi aparate de aer condiţionat, știut fiind că acestea sunt mari consumatoare de energie. Iarna, aerul extras de afară la 0 grade C este preîncălzit în pământ, la 8-10 grade C. În acest fel, pentru aducerea aerului la o temperatură ambientală, se pierde mai puţină energie în casă. Dacă tot mai multe clădiri vor fi executate astfel, iar la nivel global se va aduce o îmbunătăţire substanţială a climatului.

Ventilaţie confortabilă, completată de sisteme de recuperare a căldurii. Clădirea fiind etanșă, se impune ventilaţia cu aport de aer proaspăt. Astfel, cu ajutorul unui ventilator cu consum mic de energie, se va păstra în casă un aer proaspăt, eliminind senzaţia de aer stătut pe care o resimţim când intrăm într-o casă neaerisită. Aerul viciat și cu miros neplăcut va fi extras din încăperi, iar prin intermediul unui schimbător de căldură, va ceda caldura unui acumulator termic apoi va fi evacuat afară. Aerul proaspăt introdus trece prin schimbătorul de căldură va fi preîncălzit prin acumulatorul termic și va asigura un aer curat. Toate acestea asigură un confort superior cu o pierdere de căldură extrem de mică, randamentul acestor instalaţii ajungând până la 90%.

  1. Casele sustenabile

În domeniul caselor sustenabile se acumulează toată experienţa obţinută în domeniul construcţiilor de clădiri.

Din punctul nostru de vedere, o casă sustenabilă va conţine toate elemente din zona caselor verzi și a caselor pasive, dar și o proiectare de înalt nivel tehnologic.

Casa sustenabilă este casa viitorului. În concepţia companiei noastre, o locuinţă sustenabilă trebuie să fie confortabilă și să fie dotată cu o tehnologie prietenoasă cu cel care locuiește în ea. Într-o casă a „viitorului“, noi nu vedem neapărat sisteme sofisticate, controlate de tablete, brăţări sau telefoane. Conceptul nostru de casă a viitorului reprezintă simplificare dusă la extrem. Ca să avem o casă confortabilă, trebuie să eliminăm cât mai multe dintre elementele în mișcare – motorașe, senzori, echipamente ce produc câmpuri electromagnetice și radiaţii.

Pentru a beneficia de confort termic, nu trebuie să investiţi în vane electrice, actuatoare și o mulţime de senzori. Nu trebuie decât o proiectare judicioasă, realizată de un bun tehnolog care să dimensioneze corect diametrele ţevilor și debitele necesare. Controlul se va face dintr-un singur loc, și se recomandă folosirea unui număr redus de pompe (pentru a avea costuri mici de întreţinere și de reparaţii), sistemul putând fi reglat de proprietar de la un singur buton, fără a fi nevoie de un specialist. Printr-o proiectare judicioasă, se poate stabili curba termică a casei ce va fi asigurată prin dimensionare mecanica. Utilizatorul final (proprietarul) poate scădea sau crește temperatura sau ventilaţia locuinţei, inclusiv de la distanţă de zeci sau sute de kilometri, de pe calculator sau telefon, sau printr-o rotaţie ușoară a unui buton fizic.

Prin proiectare la un înalt nivel tehnologic, se poate realiza o casă care să nu necesite intervenţii foarte dese de mentenanţă și service. Recomandabil este sa fie anunţate din timp eventualele defecţiuni, pentru nu fi necesare intervenţii în regim de urgenţă.

Costurile caselor pasive

Este dificil de stabilit un cost/mp, pentru că depinde foarte mult de furnizorii de materiale aleși, de forma casei, de numărul de nivele, de faptul că are sau nu subsol, de tipul de acoperiș – terasă sau șarpantă.

Din experienţa noastră, costul adăugat de materialele și tehnologia necesare pasivizării casei variază între 20% și 30% din preţul de cost al unei case obișnuite.

O parte importantă din aceste costuri este reprezentată de manopera care trebuie realizată cu echipe bine pregătite si supravegheate. De ce subliniem acest lucru? Pentru că dacă la execuţie nu se realizează corect etapele de termoizolare, etanșare și verificările intermediare, conceptul de casă pasivă nu va fi atins.

Din calculele noastre, a rezultat că la o casă pasivă corect executată, costul întreţinerii anuale este de patru până la cinci ori mai mic decât la o casă izolată la standarde actuale. Un calcul simplu ne arată beneficiile: dacă la o casă normală cu o suprafaţă utilă de 200 mp avem un consum de 6.000 lei pe iarnă pentru încălzire, la o casă pasivă vom avea o economie de aprox. 4.500 – 4.800 lei/an. În 10 ani, vom avea 45.000 lei, adică aproximativ 10.000 de euro (economii la încălzire), la care vom adăuga un mínimum de 10% economii care provin din faptul că nu folosim aerul condiţionat pentru răcirea casei în timpul verii. Vom avea economii de 11.250 euro pentru 200 mp, ceea ce inseamna 56 euro /mp . Practic, în 30 de ani se amortizează costul integral al structurii clădirii.

PROIECTAREA ŞI EXECUŢIA CASELOR PASIVE

Se recomandă ca proiectarea caselor pasive să fie realizată de către arhitecţi și ingineri care sunt certificaţi prin absolvirea cursurilor PHPP (Passive House Planning Package). Acreditarea este dată de Institutul Casei Pasive din Darmstadt, Germania.

Cei pasionaţi pot face pregătire și prin studiu individual, Institutul din Darmstadt oferind documentaţia pentru realizarea etapelor de proiectare necesare realizării unei case pasive. Proiectarea și execuţia necesită respectarea cu extremă rigoare a etapelor tehnologice.