Home Stiri Clădirile sunt frumoase atunci când oamenii se simt bine în interiorul lor
Clădirile sunt frumoase atunci când oamenii se simt bine în interiorul lor

Clădirile sunt frumoase atunci când oamenii se simt bine în interiorul lor

0

Idei principale dezbătute la cea de-a 7-a ediție a VELUX Daylight Symposium

 Citatul de mai sus aparține arhitectului francez Anne Lacaton, reprezentanta mult premiatului studio de arhitectură Lacaton & Vassalși a constituit una dintre ideile relevante din cadrul celei de-a 7-a ediții a VELUX Daylight Symposium, cel mai important forum internațional despre lumina naturală în arhitectură, care a avut loc la Berlin, pe 3 și 4 mai 2017. Sub tema „Arhitectură sănătoasă și prietenoasă climei – de la teorie la practică”, simpozionul a adunat 39 de speakeri din domeniu cercetării și practicii din domeniu.

În sala luminoasă a Cafe Moskau, 360 de participanți din toată lumea au luat parte la prezentări centrate pe cercetarea și aplicarea luminii naturale în arhitectură, susținute de birouri de arhitectură de prestigiu din Europa, Canada și SUA.

Nevoia de dovezi și rațiune și simțire în practica arhitecturală

Concluzia cheie a celor două zile a fost că cercetarea și practica în arhitectură sunt chiar dependente una de celalaltă. Utilizarea tehnologiilor noi, precum cea virtuală, poate pune bazele unei înțelegeri unanim acceptate a importanței luminii naturale pentru noi ca ființe umane – care petrecem majoritatea timpului în interior. Însă, doar metodele nu sunt suficiente, este nevoie să ne folosim simțurile, să conștinetizăm când simțim acea „stare de bine” în interiorul unei clădiri.

Arhitectura începe în momentul în care o rază de lumină atinge un perete

Arhitectul Stefan Behnisch de la Behnisch Architekten (Germania), în prezentarea sa „Lumina naturală ca element calitativ și motor în dezvoltarea arhitecturii” a pledat pentru importanța senzației de lumină într-un spațiu. Plecând de la citatul lui Louis Kahn „Arhitectura începe în momentul în care o rază de lumină atinge un perete”, a continuat ideea, afirmând: „chiar și atunci când o clădire îndeplinește toate specificațiile tehnice, nu poți avea nicio garanție cu privire la calitatea luminii care cade pe peretele acesteia”. Discursul său a fost ilustrat cu exemple în care suprafețele refectorizante și translucide au fost determinante pentru senzația de luminozitate.

O narațiune arhitecturală

Pentru Omar Ghandi, apreciat ca fiind unul din cei mai buni 20 de arhitecți din lume de către revista „Wallpaper”, rolul luminii naturale în procesul creativ nu poate fi pus la îndoială. „Poți utiliza lumina naturală ca o poveste lungă de arhitectură. Ca un subiect de film, cu momente de calmitate și de suspans” a afirmat acesta, venind în întâmpinarea afirmației cu proiectele sale în care exemplifică acest aspect. Experiențele spațiale se pot configura cu ajutorul luminii naturale, pentru a crea momente unice și pentru a sublinia spații speciale cu ajutorul contrastelor.

Responsabilitatea de a reda înapoi lumina unei clădiri

Jacob Strømann-Andersen de la Henning Larsen Architects a prezentat continuarea viziunii Henning Larsen cu privire la proiectarea luminii naturale, exemplificând cu ajutorul unui proiect de școală, unde lumina naturală a avut ca impact o creștere a bucuriei de a studia în rândul elevilor. Peter Andreas Sattrup, reprezentant al Asociației firmelor de arhitectură daneze, a făcut apel la o îmbunătățire a colaborării și a schimbului de informații între comunitatea cercetătorilor și mediul construit existent, pentru a crește valoarea, din faza de proiect, a clădirilor viitoare.

„Trebuie să înțelegem mai bine modul în care clădirile se comportă în timp – dialogul este esențial aici”, spune Sattrup. James Carpenter, reprezentând James Carpenter Design Associates JCA, a împărtășit cu cei prezenți viziunea studioului său cu privire la abordarea arhitecturii, afirmând că „Atunci când construiești sau individualizezi un spațiu, ai responsabilitatea de a da înapoi lumina”.

Extinderi și posibilități de utilizare

Arhitecta de origine franceză, Anne Lacaton a demonstrat modul în care clădirile pot fi renovate cu soluții optime pentru lumină naturală. A prezentat un studiu de caz: un imobil din Paris, construit în anii ’70, unde spațiul a fost extins, cu scopul de a îmbunătăți calitatea locuirii din interiorul său. Lucrările au fost efectuate fără ca beneficiarii să fie relocați, iar costurile au fost cu o treime mai mici decât demolarea și reconstrucția. „Nu demolați niciodată. Adăugați, extindeți, oferiți mai mult”, spune Lacaton.

Lumina naturală ne afectează sistemul imunitar și calitatea somnului

Cercetătorul Marilyne Andersen de la École polytechnique fédérale de Lausanne a împărtășit cercetările sale originale bazate pe stimulările luminii naturale și efectele asupra sănătății ocupanților unui spațiu. Concluzia acesteia: lumina naturală ne afectează sistemul imunitar și calitatea somnului. Dean Hawkes, membru emerit al Darwin Collage al Univerității Cambridge, a împărtășit imagini și experiența sa de 25 de ani de locuire în „casa sa circadiană”, o clădire realizată în echilibru cu natura, împrejurimile și ciclul diurn.

Arhitectura bazată pe dovezi – o legătură puternică între cunoaștere și practică

Implementarea rezultatelor cercetărilor moderne asupra stării de bine a oamenilor și a societății ar putea fi soluția pentru îmbunătățirea arhitecturii școlilor, spitalelor și universităților. Ideea aparține lui Lone Wiggers, arhitect și partener la cea mai veche și renumită firmă de arhitectură scandinavă, F.C. Møller. „Dacă am putea să micșorăm perioada de recuperare, să reducem eroare umană și să generăm fericirea pacienților, am eclipsa cu mult costurile de construcție”, a subliniat aceasta.

Ne pot face spațiile de lucru exterioare mai eficienți?

În prezentarea sa, „Lumina zilei pentru generațiamillennials”, Christoph Reinhart de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts a demonstrat cum mediul exterior poate duce la condiții mai bune de lucru. Pentru a atrage atenția asupra deficitului de lumină naturală în viața modernă, în spațiile din birouri, acesta a prezentat Soofa – un instrument de monitorizare Wifi a oamenilor în aer liber. Experimentul său s-a încheiat cu o interogație: „Ar trebui să reconsiderăm modul în care ne planificăm spațiile de lucru în viitor? Am putea face o muncă mai eficientă în aer liber?”

Informații suplimentare

Materiale disponibile pe The Daylight Site

Video “The essence of daylight”, imagini, biografia speakerilor și keynotes de Stefan Behnisch, Omar Gandhi, Anne Lacaton și Lone Wiggers sunt disponibile pe thedaylightsite sau pe  Youtube:

Video, “The essence of daylight”: https://youtu.be/LckjcJTGZYk

Stefan Benisch: https://www.youtube.com/watch?v=7dt8UBkU6kM&t=153s

Omar Gandhi: https://www.youtube.com/watch?v=w89UkyM6VcI

Anne Lacaton: https://www.youtube.com/watch?v=zbVvEZyPZ2s&t=2440s

Lone Wiggers: https://www.youtube.com/watch?v=yWteIgxdMDQ&t=206s

Despre VELUX Daylight Symposium

Evenimentul aflat la a șaptea ediție, aduce la un loc cercetători din domeniul arhitecturi și al disciplinelor conexe, facilitându-le dialogul și interacțiunea. De-a lungul celor două zile de simpozion, aceștia dezvoltă metode și unelte care au în prim plan utilizarea luminii naturale la interior, iar scopul final este îmbunătățirea calității vieții. Grupul VELUX realizează constant studii care urmăresc efectele pe care lumina naturală le are asupra noastră și inovează prin soluții care aduc mai multă lumină naturală la interior. Mai multe informații: thedaylightsite.com

Despre Grupul VELUX

De mai bine de 75 de ani, Grupul VELUX creează spații mai bune de locuit, aducând lumina naturală și aerul proaspăt în casele oamenilor din toată lumea. Programul de produse include atât ferestre de mansardă, cât și o gamă complexă de rulouri decorative și parasolare, rolete exterioare, tuneluri solare, ferestre pentru acoperiș terasă, ferestre cu funcții speciale (ieșiri pe acoperiș, ferestre pentru evacuarea fumului) și soluții automatizate. Pentru muncă, pentru studiu. Pentru joacă și pentru locuire. Grupul VELUX are o prezență globală, având companii de vânzări și fabrici în 40 de țări, în care lucrează aproximativ 9 500 de angajați. Grupul VELUX este deținut de VKR Holding, o companie cu răspundere limitată care aparține fundațiilor și familiei. Pentru mai multe informații, vizitați velux.com și velux.ro.

www.facebook.com/VELUXRomania

www.youtube.com/user/VELUXRomania

www.instagram.com/veluxromania

#veluxromania #povestidinmansarde #momentvelux #velux20