Home Companii Clădirile „verzi“ – o miză pentru sănătate și sustenabilitate pe termen lung
Clădirile „verzi“ – o miză pentru sănătate și sustenabilitate pe termen lung

Clădirile „verzi“ – o miză pentru sănătate și sustenabilitate pe termen lung

0

Peste 100.000 de clădiri și aproximativ 1 miliard de metri pătraţi – de 4.400 de ori suprafaţa Bucureștiului – acesta este bilanţul construcţiilor înregistrate de către World Green Building Council (WGBC), cea mai extinsă reţea care sprijină dezvoltarea clădirilor „verzi“ prin recomandări tehnice și prin schimbul de bune practici între jucătorii de pe piaţă la nivel global. BASF a devenit recent partener oficial al filialei europene a WGBC, filială ce reunește peste 5.000 de companii membre care cooperează pentru dezvoltarea clădirilor „verzi“ în Europa.

Beneficii concrete pentru sănătate, mediu și pentru bilanţul contabil

Pe termen mediu și lung, clădirile „verzi“ oferă o serie de beneficii inegalabile de către construcţiile „tradiţionale“. Din punct de vedere economic, clădirile „verzi“ permit costuri reduse de exploatare, pe de o parte datorită pierderilor reduse de energie, și pe de altă parte datorită accesibilităţii, iluminatului, ventilaţiei, izolaţiei si compoziţiei finisajelor, care creează un ambient potrivit nevoilor organismului uman (minimizând astfel absenteismul și randamentul scăzut cauzate de „sindromul clădirii bolnave”, ambele situaţii generând costuri pentru companie). Beneficiile pentru mediu includ reducerea semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Dezvoltarea durabilă este un aspect esenţial pentru BASF, fiind înglobată în toate elementele lanţului valoric al construcţiillor realizate cu produse destinate clădirilor „verzi“ iar Quentin de Hults, Manager pentru Advocacy și Sustenabilitate în cadrul Centrului European de Competenţă în Construcţii al BASF sumarizează acest angajament: „Prin cooperarea cu WGBC, ne consolidăm poziţia în industria construcţiilor în calitate de partener pentru soluţii durabile“.

Cum transformă produsele performante simplele construcţii în clădiri „verzi“

Un exemplu prin care BASF demonstrează aplicarea standardelor pentru cladirile „verzi“ la propriile construcţii îl reprezintă clădirea de birouri D105, inaugurată recent la sediul global al BASF în Ludwigshafen, Germania. Clădirea are o suprafaţă de aproximativ 35.000 mp, șapte etaje și pune la dispoziţie staţii de lucru și birouri pentru aproximativ 1.300 de angajaţi – similar capacităţii clădirii de birouri Charles de Gaulle Plaza (zona Aviatorilor, București). Pentru construirea noii clădiri au fost utilizate o serie de produse BASF. Anvelopanta (exteriorul) clădirii se bazează pe tehnologia Green Sense Concrete care permite economisirea de energie în procesul de producţie și prelucrare a betonului, proces care este în general energofag. Instalaţia termică faciliteaza reducerea emisiilor de CO2 și implicit scăderea costurilor la utilităţi. Acoperișul plat al clădirii a fost izolat cu panouri de polistiren ce încorporează Neopor® – o materie primă produsă si patentată de BASF pentru capacitatea de izolare termică ridicată. Tot pentru crearea unei bariere termice, dar și pentru reducerea emisiilor au fost utilizate panourile pentru pardoseli pe bază de Styrodur®, o spumă din polistiren extrudat rigid. Două elemente ale faţadei au fost izolate cu SLENTEX® – un material de înaltă performanţă, ușor de prelucrat și ne-inflamabil. Pentru sălile de conferinţă s-a folosit un material micro-încapsulat cu schimbare de fază, Micronal® PCM, ce permite înmagazinarea căldurii în timpul zilei și eliberarea ei în timpul nopţii, ceea ce reduce semnificativ costurile de climatizare și emisiile de gaze cu efect de seră.

Atât în spaţiile tehnice și de recreere, cât și pe coridoare și în unităţile sanitare, au fost instalate pardoselile durabile MasterTop. Betonul poliuretanic Ucrete a fost utilizat pentru acoperirea suprafeţelor supuse traficului intens, precum bucătăria și camerele pentru depozitare, principalele sale avantaje fiind durabilitatea și numărul redus de îmbinări.

Teo Wills, CEO al World Green Council, subliniază: „Susţinerea mișcării pentru clădiri ‚verzi’ de către BASF, ca membru al consiliilor GBC naţionale, este evidentă de mai mulţi ani și suntem încântaţi că în prezent preia un rol strategic de lider la nivel regional, în calitate de partener al organizaţiei”.

BASF dorește să obţină de la Consiliul German pentru Clădiri Durabile (German Sustainable Building Council – DGNB) un „certificat de platină” pentru noua clădire de birouri D105. Acesta presupune respectarea celor mai înalte standarde privind construcţia, utilizarea și dezmembrarea. Sistemul DGNB analizează toate aspectele cheie ale clădirii durabile pe întreg parcursul ciclului său de viaţă, ţinând cont de o serie de factori, precum ecologie, economie și tehnologie. Despre WGBC și despre Reţeaua Regională Europeană

World Green Building Council este o reţea globală de membri ai Consiliilor pentru Clădiri Verzi din 75 de ţări care stimulează comunităţile dedicate construcţiei de clădiri verzi durabile prin leadership și prin transformarea pieţei. Filiala Europeană (ERN) este o comunitate formată din 25 de Consilii pentru Clădiri Verzi, 6 Parteneri Regionali și peste 5.000 de membri ai companiilor din Europa care reprezintă întregul spectru de părţi interesate din industria construcţiilor. Partenerii noștri regionali sunt BASF, E.ON, Knauf Insulation, Saint-Gobain, Skanska și UTC.

Despre BASF

La BASF, noi creăm chimie pentru un viitor durabil. Îmbinăm succesul profesional, cu protecţia mediului si responsabilitatea socială. Cei aproximativ 112,000 de angajaţi ai Grupului BASF contribuie la succesul clienţilor noștri în aproape toate domeniile și în majoritatea ţărilor de pe Glob. Din portofoliul nostru fac parte cinci segmente: Produsele chimice; Produsele de îmbunătăţire a performanţei, Materialele și soluţiile funcţionale, Soluţiile în domeniul agriculturii, precum și Petrol și gaze. În 2015 cifra de afaceri a BASF a fost de 70 milliarde EUR. Acţiunile BASF sunt cotate la bursele din Frankfurt (BAS), Londra (BFA) și Zurich (AN). Informaţii suplimentare despre BASF sunt disponibile pe internet la adresa www.basf.com.