Home Stiri Companiile au închiriat 45.000 mp de birouri în trimestrul al treilea Jucătorii din IT și outsourcing au dominat cererea
Companiile au închiriat 45.000 mp de birouri în trimestrul al treilea Jucătorii din IT și outsourcing au dominat cererea

Companiile au închiriat 45.000 mp de birouri în trimestrul al treilea Jucătorii din IT și outsourcing au dominat cererea

0

București, 10 noiembrie 2017: Piața de birouri din Capitală a înregistrat o cerere nouă(net take-up)de până la 45.000 mp în cel de-al treilea trimestru al acestui an. Conform datelor companiei de consultanță imobiliară Colliers International, aceasta a provenit în mare măsură din partea companiilor de IT și BPO/SSC, inclusiv a celor nou intrate pe piață: Amazon, GoPro și Systematic.

Volumul tranzacțiilor de închiriere a fost mai mic în al treilea trimestru din 2017, comparativ cu aceeași perioadă de anul trecut. Suprafața totală închiriată– care include, pelângăînchirierilepropriu-zise, renegocierileșiprelungirile de contracte – a fost de aproximativ 56.000 mp, față de 71.000 mp în 2016, ca urmare a prelungirii fazei de negociere a multor tranzacții mari. Tot în această perioadă,cererea nouă a însumat 45.000 mp, ajungând la un total de 134.000 mp de la începutul anului până acum.

„În cel de-al treilea trimestru, cererea nouă pentru spații de birouri a fost corespunzătoare dinamicii pieței din București, mai ales în condițiile în care aceasta a avut parte de trei mari intrări: Amazon, GoPro și Systematic. Cea mai mare cerere a venit, astfel, din partea companiilor de IT și BPO/SSC(business process outsourcing/shared services center)– 83% – urmate de companii cu profil energetic și industrial (6%) și de firme din sectorul de banking și asigurări (5%)”, a declarat Silviu Pop, Head of Research în cadrul Colliers International Romania.

„Este important de subliniatcă,înpofidaîncetiniriiactivității de închiriere de spații de birouri de până acum, cerereaesteîncontinuarefoartesănătoasădacăținemcontcăputematinge o cererenouă de 175.000 mppentruîntreganul 2017”, a încheiat Silviu Pop.

Zona Dimitrie Pompeiu a fost cea mai activă, cu o suprafață totală închiriată de peste 20.000 mp spații de birourisau 36% din total, în timp ce zona CBD (Central Business District) a înregistrat 25% din totalul tranzacțiilor de închiriere, iar zona Floreasca-Barbu Văcărescu 21%.

În ceea ce privește rata de neocupare, aceasta a scăzut, ca urmare a lipsei livrărilor noi, de la 12% în primul semestru lapuțin peste 9% în trimestrul al treilea. Conformraportului Colliers International – Bucharest Office Market Q3 2017– până la finalul acestui an urmează a fi livrat un total de până la 100.000 mp spații de birouri, urmând ca în 2018 noile livrări să însumeze peste 300.000 mp, ceea ce ar putea marca un nou maxim post-criză.

***

Despre Colliers International

Colliers International Group Inc. (NASDAQ și TSX: CIGI) este unul dintre liderii globali în domeniul consultanței imobiliare, cu peste 15.000 specialiști care lucrează în 68 de țări. Cu o cultură întreprinzătoare și cu o echipă valoroasă, specialiștii Colliers oferă o gamă largă de servicii clienților finali, dezvoltatorilor și investitorilor din întreaga lume. Serviciile includ consultanță și execuție strategică pentru vânzarea și închirierea proprietății, finanțare, soluții corporate globale, property, facility și project management, workplace solutions, evaluare și consultanță fiscală, analiză și studii de piață și consultanță în materie de leadership.

Specialiștii Colliers gândesc diferit, împărtășesc idei excelente și oferă sfaturi inovatoare care ajută clienții să accelereze succesul. Colliers International a fost inclusă în top 100 companii outsourcing de către International Association of Outsourcing Professionals pentru 12 ani consecutiv, mai mult decât oricare altă companie de consultață imobiliară. Compania Colliers a fost, de asemenea, considerată cel mai bun property manager la nivel global de către Commercial Property Executive pentru doi ani la rând.

Mai multe detalii despre Colliers International pe www.colliers.ro, pe Facebook si LinkedIn.

Pentru mai multe informații, vă rugăm contactați:
Adina Harabagiu
Associate, Marketing
Email: adina.harabagiu@colliers.com
Telefon: +40 752 845 634