Home Stiri De ce apar infiltrațiile de apă prin acoperișul de țiglă metalică și cum le putem evita?
De ce apar infiltrațiile de apă prin acoperișul de țiglă metalică și cum le putem evita?

De ce apar infiltrațiile de apă prin acoperișul de țiglă metalică și cum le putem evita?

0

Pentru multe dintre persoanele care locuiesc la casă, venirea sezonului rece reprezintă o grijă în plus prin prisma apariției infiltrațiilor de precipitații de la nivelul acoperișului. În timp, acestea pot deteriora pereții interiori și exteriori ai casei, instalațiile și echipamentele, afectează structura acoperișului sau șubrezesc fundația în sine a construcției.

Specialiștii de la Wetterbest ne spun la ce aspecte ar trebui să fim atenți atunci când alegem soluția de învelitoare pentru acoperiș și de ce este atât de important să fie aleasă în funcție de caracteristicile casei noastre.

Care sunt cauzele pentru infiltrația apei prin acoperiș?

Infiltrația apei prin acoperiș poate fi cauzată de mai multe aspecte, unele ușor de anticipat, altele mai puțin cunoscute.

a) Alegerea unor soluții de învelire a acoperișului incompatibile cu geometria acestuia

Deseori, soluția de învelitoare metalică aleasă nu se potrivește cu geometria specifică a acoperișului. De aceea, este indicat să consultăm un specialist care ne poate îndruma, ținând cont de mai multe criterii, cum ar fi: materialul, profilul, dimensiunile, elementele de accesorizare etc. Cu cât geometria acoperișului este mai complexă, cu atât soluția de învelitoare metalică trebuie să fie adaptată mai mult.

b) Panta de montaj

Neadaptarea soluției de învelire la panta acoperișului provoacă cele mai frecvente infiltrații de apă. În cazul panourilor de țiglă metalică cu geometrie clasică, montajul se realizează pe pante de cel puțin 14⁰. Dacă nu se respectă această regulă și se execută montajul pe o pantă a structurii de acoperiș mai mică de 14⁰, atunci există șanse mari ca apa să pătrundă cu ușurință sub acoperiș.

c) Gradul de complexitate al acoperișului

Un acoperiș complex presupune mai multe intersecții, puncte de străpungere, zone de racord cu pereți, puncte atipice de colectare a apei și, în consecință, o provocare mai mare la montaj, chiar și pentru un montator cu experiență.

Din acest motiv, trebuie să vă asigurați că soluția de învelitoare aleasă corespunde cu posibilitățile de realizare, fiabilitate și viabilitate pe care vi le impune acoperișul în sine.

d) Folosirea unor materiale neadecvate

Un acoperiș înseamnă o investiție de durată. De aceea, este important să alegem materiale de calitate. Există și situații în care, deși produsele respectă exigențele de calitate, acestea nu se potrivesc cu caracteristicile zonei geografice în care se află construcția respectivă. De exemplu, în zone cu căderi masive de zăpadă este recomandat să folosim sistemele de învelitoare potrivite pentru condiții meteo extreme (ceea ce presupune o grosime mai mare a oțelului, o acoperire mai mare cu straturi de zinc și vopsea etc.). Specialiștii Wetterbest vă pot îndruma astfel încât să alegeți învelitoarea metalică potrivită casei dumneavoastră.

e) Montaj necorespunzator

Principiile de montaj greșite, necunoașterea modului de comportare a sistemului de învelitoare metalică, neadaptarea lui la structura acoperișului, lipsa de atenție la detalii ș.a.m.d. – toate aceste aspecte pot conduce la un montaj necorespunzător și, în consecință, la apariția infiltrațiilor.

Alegerea soluțiilor optime ale sistemului de învelitoare, compatibile cu structura acoperișului

Pe termen lung, infiltrațiile de apă pot provoca daune însemnate pentru întreaga construcție; de la acoperiș, pereți și până la fundație.

De aceea, trebuie să ținem cont de trei aspecte principale:

  •  Alegerea personalizată și aplicată a sistemului de învelitoare
  • Gradul de complexitate al structurii de acoperiș impune alegerea unui anumit tip de sistem de învelitoare
  • Folosirea unor materiale de calitate, care respectă cerințele funcționale și estetice

 Dacă le-ați respectat deja, cu siguranță nu aveți motive de îngrijorare în această toamnă.