Home Stiri Grupul Teraplast cumpara o fabrica de panouri sandwich in Serbia
Grupul Teraplast cumpara o fabrica de panouri sandwich in Serbia

Grupul Teraplast cumpara o fabrica de panouri sandwich in Serbia

0

Grupul Teraplast, cel mai mare procesator de PVC din Romania si unul dintre principalii producatori de materiale pentru piata constructiilor si instalatiilor, a achizitionat producatorul de panouri sandwich Interlemind din Serbia, valoarea tranzactiei fiind de 4,3 milioane de euro. Grupul Teraplast va investi anul acesta 11 milioane de euro in Serbia, suma ce include valoarea achizitiei fabricii, investitii de 2,7 milioane de euro in dezvoltare si capital de lucru de 4 milioane euro.

Compania achizitionata are o capacitate de productie similara celei a subsidiarei TeraSteel, adica 2,2 milioane mp/an, si respectiv aceleasi utilaje. Fabrica de panouri sandwich din Serbia va deservi in principal tari precum: Serbia, Bulgaria, Macedonia, Bosnia, Croatia si Muntenegru, dar si piete secundare precum Ungaria, sudul Romaniei si nordul Greciei. Potrivit estimarilor noastre aceste piete au in 2017 un potential de 9,6 milioane mp, adica aproximativ 153 milioane euro. Piata panourilor din Serbia este estimata la un volum de 2,3 milioane mp, din care productia locala reprezinta 20%, diferenta fiind importuri. In comparatie, in Romania productia locala reprezinta aproximativ 80% din total piata si avem 9 fabrici de panouri termoizolante. TeraSteel vinde peste 33% din productia realizata in Romania pe pietele externe.

Dorel Goia, presedinte al Consiliului de Administratie Teraplast: „Achizitia din Serbia face parte din strategia Grupului Teraplast de a creste volumul vanzarilor si profitabilitatea. TeraSteel exporta in Serbia, Bulgaria, Muntenegru si Slovenia de aproximativ doi ani, iar prin fabrica de la Leskovac ne propunem sa crestem exponential vanzarile in zona Balcanilor. Suntem convinsi ca Grupul Teraplast poate sa devina un exemplu pentru companiile romanesti care pana in acest moment nu au avut curajul sau nu au fost incurajate sa deschida fabrici pe pietele externe. In schimb firmele din Polonia, Rusia sau Ungaria au deschis fabrici in Romania si sunt foarte active in zona constructiilor. Prin cele doua achizitii de anul acesta Grupul Teraplast va  ajunge  sa consume in 2018 capacitatea de productie a unui combinat mediu, adica peste 70.000 de to de tabla, in valoare de peste 55 milioane euro”.

Grupul Teraplast include compania Teraplast (producator de tevi, granule si profile din PVC), subsidiara TeraSteel (producator de panouri sandwich si structuri metalice zincate), subsidiara Teraglass (producator de ferestre si usi din PVC), subsidiara Teraplast Logistic (incepand cu iunie 2016 coordoneaza activitatile logistice ale Grupului) si Politub (producator de tevi din polietilena).

Grupul Teraplast si-a bugetat pentru anul 2017 o cifra de afaceri de 434,6 milioane lei si un profit net de 38,1 milioane lei. Valoarea EBITDA estimata in 2017 este de 63,3 milioane lei. In primele trei luni din 2017 Grupul Teraplast a realizat o cifra de afaceri de 66,5 mil. lei, un profit net de 1,6 milioane lei si EBITDA de 6,6 milioane lei.

Teraplast activeaza pe pietele de instalatii si amenajari, profile tamplarie, panouri sandwich si structuri metalice zincate, tamplarie termoizolanta si granule PVC si detine pozitii de top pe o mare parte din aceste piete. Compania-mama Teraplast este lider de piata pe segmentele de canalizari exterioare si granule, si este al doilea jucator de pe piata de canalizari interioare. Subsidiara TeraSteel este al doilea jucator de pe piata de panouri sandwich si, incepand de anul trecut, este liderul pietei de structuri metalice zincate.

***

Detalii Teraplast Grup:

Cu o traditie de 120 de ani, Grupul Teraplast este in prezent cel mai mare procesator de PVC din Romania si unul dintre cei mai importanti producatori de materiale pentru piata constructiilor si instalatiilor. Portofoliul de produse al Grupului este structurat pe sase linii de business: Instalatii & Amenajari, Profile tamplarie, Granule, Panouri termoizolante, Structuri metalice zincate si Tamplarie termoizolanta.

Facilitatile de productie ale companiilor din Grup sunt localizate in Parcul Industrial Teraplast, dezvoltat pe o suprafata de peste 200.000 mp, in extravilanul municipiului Bistrita. In perioada 2007-2014 Grupul Teraplast a investit peste 260 de milioane de lei in dezvoltarea si modernizarea capacitatilor de productie, dar si in extinderea portofoliului de produse.

Incepand din 2 iulie 2008 cea mai mare companie din Grup – Teraplast este listata la Bursa de Valori Bucuresti, sub simbolul TRP.

Pentru informatii suplimentare, va rugam sa contactati Departamentul de Comunicare al Teraplast: Anca Rif – Manager Comunicare & Relatia cu investitorii, tel: +40-752-101.639, Email: anca.rif@teraplast.ro