Home Stiri Mediul privat trebuie să definească principiile și modalitățile de realizare a unor domenii sustenabile ale economiei
Mediul privat trebuie să definească principiile și modalitățile de realizare a unor domenii sustenabile ale economiei

Mediul privat trebuie să definească principiile și modalitățile de realizare a unor domenii sustenabile ale economiei

0

Într-o economie cu un ritm de creștere de 7% anual, cum a avut România în anul 2017, apare ca un paradox situația scăderii continue a domeniului construcțiilor. Ultimele raportări ale Institutului Național de Statistică din 15.01.2018 au confirmat pe deplin faptul că după 3 trimestre de scădere industria construcțiilor din România este în recesiune tehnică.

De asemenea, se mai poate ține cont de faptul că:

  • In ultimii 3 ani bugetul pentru investiții publice a fost drastic redus pentru sectorul construcțiilor;
  • La nivel guvernamental nu există nici o forma organizatorică care să se ocupe de domeniul industriei construcțiilor;
  • Nu există la nivel național o strategie privind domeniul construcțiilor, fiecare entitate administrativă a statului român ocupându-se strict de construcțiile și investițiile din domeniul ei;
  • Numărul de firme care se înființează sau intră în insolvență în fiecare an este destul de mare și nu există în acest moment o modalitate de a certifica oficial capabilitățile tehnico-economice ale acestor firme;
  • Patronatele din domeniu au început să ridice problema forței de muncă calificate corespunzător și a impredictibilității corelării ei cu necesitățile reale ale României, fiind în situația de a importa chiar și forța de muncă din diverse țări.

Aceste câteva elemente prezentate sunt de natură să ne conducă la o singură concluzie: Există un început de criză structurală la nivelul industriei construcțiilor!

Ca un prim pas în vederea remedierii acestei situații, Asociația Producătorilor de Materiale de Construcții din România, în colaborare cu Romexpo, propune organizarea unui Forum Național în data de 8 Martie 2018, în cadrul Construct Expo 2018, având tema: ”O strategie sustenabilă a industriei construcțiilor pentru 2020-2025”, ne-a declarat dl. Claudiu Georgescu, președinte al APMCR.

Acest forum, a continuat. dl. Georgescu, va reuni reprezentanții celor  mai  importante domenii de activitate din industria construcțiilor: materialele de constructii, echipamentele de constructii, constructorii, dezvoltatorii, precum și domeniul creației, proiectării și certificării construcțiilor.

Ne propunem în  urma acestui forum să redactăm o «Carte Alba» privind modul în care sectorul privat vede necesitățile și evoluția industriei construcțiilor pentru perioada 2020-2025.

Fiecare din cei prezenți va putea să indice cu precizie, în aria sa de competență, simptomele actualei situații și să aibă puncte de vedere privind modalitățile de rezolvare a acestor probleme, a încheiat dl. Georgescu.