Home Stiri O nouă eră pentru industria producătoare de mobilier: BASF și Sonae Arauco au câștigat premiul AVK pentru inovație, în 2017, pentru compozitele din fibră de lemn care pot fi modelate 3D
O nouă eră pentru industria producătoare de mobilier: BASF și Sonae Arauco au câștigat premiul AVK pentru inovație, în 2017, pentru compozitele din fibră de lemn care pot fi modelate 3D

O nouă eră pentru industria producătoare de mobilier: BASF și Sonae Arauco au câștigat premiul AVK pentru inovație, în 2017, pentru compozitele din fibră de lemn care pot fi modelate 3D

0
  • Noua tehnologie de îmbinare acForm™ permite compozitelor din fibre de lemn maleabile termic să fie fabricate pe liniile de producție standard pentru MDF
  • Maleabilitatea 3D oferă opțiuni noi de design industriei de mobilier
  • Compozitele sunt materiale «pregătite pentru a fi transformate», care asigură o productivitate mai mare și costuri reduse pentru clienți, față de procesele integrate convenționale actuale

Companiile BASF și Sonae Arauco au câștigat Premiul pentru Inovație al AVK (Federația Germană a Materialelor Plastice Armate), datorită unei inovații ce permite componentelor din fibre lemnoase să fie modelabile 3D. Premiul a fost acordat în cadrul Congresului Internațional al Compozitelor din Stuttgart. Cele două companii s-au clasat pe prima poziție în categoria „Produse/componente sau aplicații ingenioase”, datorită furnizării către industria de mobilier a unui compozit stabil pentru depozitare, care poate fi prelucrat prin modelare la cald.

Spre deosebire de plăcile termoizolante standard, noul compozit pe bază de lemn poate fi modelat ulterior, iar suprafața sa poate fi structurată în cicluri scurte, cu ajutorul echipamentelor standard de modelare a mobilierului.

Noile compozite din lemn se bazează pe noua tehnologie de îmbinare de la BASF, acForm. Aplicația utilizează tehnologia de rafinare a lemnului Sonae Arauco, adaptată pentru a fi utilizată fără restricții de productivitate. Datorită compoziției specifice a fibrelor de îmbinare, compozitul permite ca toate cele trei axe spațiale să fie formatate în același timp.

„Noile noastre compozite facilitează în mare măsură procesele de modelare și de frezare la cald, deoarece mai multe etape de producție, inclusiv lipirea și stratificarea furnirului, nu mai sunt necesare”, spune dr. Thorsten Habeck, șeful departamentului de marketing din cadrul Dispersions for Fiber Bonding Europe, Middle East & Africa, BASF. „Acest lucru permite cicluri cu durată mult mai redusă față de stratificarea separată și, de asemenea, o creștere semnificativă a productivității”.

În plus, compozitele pot fi utilizate pentru a produce componente foarte complex structurate sau curbate. Acest lucru dă naștere la noi opțiuni de proiectare, în domenii de aplicare precum ușile și fronturile de mobilier, placajele de perete sau de tavan, separatoarele de camere, pereții despărțitori din birouri open space sau pardoselile structurate.

acForm stabilește, de asemenea, noi standarde în ceea ce privește sănătatea și siguranța la locul de muncă, respectând cele mai stricte reglementări, deoarece nu se mai folosește formaldehida în sistemul de îmbinare.

Producția de compozite 3D maleabile utilizează tehnologia de rafinare continuă a lemnului de la Sonae Arauco, asigurând rezistența materialelor și produse mai performante din punct de vedere ecologic. „Compozitele sunt materiale «pregătite pentru a fi transformate», care asigură o productivitate mai mare și costuri reduse pentru clienți, față de procesele integrate convenționale actuale, cum ar fi placajele, HDF-ul îndoit, permițând aplicații complexe în toate segmentele pieței de mobilier și construcții”, spune Adelaide Alves, Manager Product Development la Sonae Arauco.

Premiul pentru inovație AVK recunoaște progresul în domeniul materialelor plastice armate cu fibră (FRP) / compozite, în patru categorii diferite. Premiul promovează dezvoltarea de noi produse/componente și aplicații care folosesc FRP, precum și noi proceduri și procese pentru fabricarea produselor bazate pe FRP.

Despre Sonae Arauco
Sonae Arauco este o asociație de tip joint venture, cu participație egală, în domeniul lemnului, între două mărci puternice: Sonae Indústria și Arauco. Cu peste 20 de unități industriale și comerciale, în 8 țări, de pe 2 continente, și cu aproximativ 2.800 de angajați pe plan mondial, Sonae Arauco este unul dintre cei mai mari producători de panouri din lemn din întreaga lume. Capacitatea de producție este de aproximativ 4,185 milioane de metri cubi, iar cifra de afaceri este de 812 milioane de euro. Soluțiile de lemn ingenioase sunt disponibile în peste 75 de țări. www.sonaearauco.com

Despre Divizia Dispersii & Pigmenți, BASF
Divizia Dispersii & Pigmenți a BASF dezvoltă, produce și comercializează în toată lumea o gamă de calitate superioară de pigmenți, rășini, aditivi și dispersii de polimeri. Aceste materii prime sunt folosite pentru prepararea de produse de acoperire și vopsele, produse de papetărie și ambalaje, substanțe chimice pentru construcții, adezivi, îmbinarea fibrelor, plastic, hârtie și pentru produse electronice, precum ecranele. Datorită portofoliului extins de produse și vastei expertize în domeniu, divizia Dispersii & Pigmenți oferă clienților soluții sustenabile și ingenioase și îi ajută să își îmbunătățească preparatele. Pentru informații suplimentare despre divizia Dispersii & Pigmenți, vizitați www.dispersions-pigments.basf.com.

Despre BASF
La BASF, creăm chimie pentru un viitor sustenabil. Îmbinăm succesul economic cu protecția mediului și cu responsabilitatea socială. Cei aproximativ 114.000 de angajați ai grupului BASF lucrează pentru a contribui la succesul clienților noștri în majoritatea sectoarelor și aproape în fiecare țară din lume. Portofoliul nostru este organizat în cinci segmente: Substanţe chimice, Produse performante, Materiale & soluţii funcţionale, Soluţii agricole şi Petrol și gaze. BASF a generat vânzări de aproximativ 58 de miliarde de euro în anul 2016. Acțiunile BASF sunt listate la bursele de valori din Frankfurt (BAS), Londra (BFA) și Zurich (BAS). Informații suplimentare la adresa www.basf.com.