Home Stiri PREFBETON – Forta de munca calificata a ajus la un minim ingrijorator
PREFBETON – Forta de munca calificata a ajus la un minim ingrijorator

PREFBETON – Forta de munca calificata a ajus la un minim ingrijorator

0

Organizatia Patronala a Producatorilor de Prefabricate din Beton – PREFBETON inainteaza spre analiza Prim-ministrului si Ministrului Muncii si Justitiei Sociale punctul de vedere cu privire la deficitul fortei de munca in sectorul constructiilor si al materialelor de constructii.

Oferta de forta de munca calificata in industria productiei de materiale de constructii si, in general, pe piata constructiilor a ajuns in prezent la un minim ingrijorator care atrage dupa sine o multitudine de probleme conexe. In ceea ce priveste activitatea viitoare a companiilor din sectorul productiei de materiale si bunuri din Romania, avem convingerea ca, in lipsa unor masuri urgente, se va ajunge la un blocaj general, o situatie grava care genereaza relocarea platformelor de productie in cazul investitorilor straini si reprezinta totodata si o adevarata bariera in fata noilor investitii straine care vizau Romania. Este evident faptul ca aceasta situatie va conduce in cele din urma la rezultate economice negative la nivelul economiei nationale.

In continuare punctam cateva dintre calificarile de o importanta majora in sectorul constructiilor, cum ar fi de cele de fierar betonist, sudor, tamplar, lacatus mecanic, electrician, macaragiu, zidar sau instalator, care in ultimii ani au inregistrat scaderi consecutive, odata cu atingerea varstei de pensionare de catre un numar mare de persoane calificate in aceste domenii si migrarea spre Occident a unui procent semnificativ din resursele umane specializate si inca active in aceste domenii. Pe de alta parte, lipsa unor sectii specializate in unitatile de invatamant care sa compenseze pierderile de resurse umane din aceste sectoare de activitate, a condus la agravarea situatiei, ajungandu-se in cazul unor specializari la lipsa totala a personalului calificat. Consideram astfel obligatorie si urgenta implicarea Ministerului Muncii si Justitiei Sociale in colaborare cu Ministerul Educatiei Nationale in relansarea si sustinerea scolilor profesionale si sectiilor cu caracter vocational in unitatile de invatamant, precum si a programelor de formare profesionala si ucenicie la locul de munca, in acord cu nevoile agentilor economici, asadar corelate cu economia reala.

Ne exprimam pe aceasta cale deschiderea spre un dialog permanent intre reprezentantii ministerelor implicate si noi ca si parteneri economici, pe care il consideram util si obligatoriu in asigurarea premiselor favorabile rezolvarii problemelor generate de deficitul fortei de munca calificata.

PREFBETON Organizatia Patronala a Producatorilor de Prefabricate din Beton reuneste principalele companii producatoare de elemente prefabricate din beton din Romania, in prezent din organizatie facand parte: ASA CONS ROMANIA, BAUELEMENTE, FERROBETON, INCONTRO PREFABBRICATI, MACON, PREFAB, SOMACO GRUP PREFABRICATE, SW UMWELTTECHNICK ROMANIA.

Gabriel Colobatiu – Presedinte PREFBETON

Marius Marin – Vicepresedinte PREFBETON