Home Stiri Prima utilizare a spumei Basotect® pentru anularea zgomotului produs de aparatele de climatizare
Prima utilizare a spumei Basotect® pentru anularea zgomotului produs de aparatele de climatizare

Prima utilizare a spumei Basotect® pentru anularea zgomotului produs de aparatele de climatizare

0

Dincolo de fiabilitate, rezistența la incendiu și silențiozitatea sunt principalele aspecte care influențează decizia de cumpărare a aparatelor de aer condiționat și climatizare pentru centre de date (data centers), clădiri de birouri, spitale, săli de concerte, galerii și alte locuri în care acustica are o importanță critică. Motivele sunt întemeiate: pentru orice companie care investește în centre de date e vital să le protejeze, mai ales în caz de incendiu, la fel cum în clădirile publice, în birouri și în locuințe, aparatele de aer condiționat trebuie să fie suficient de puternice dar nu la fel de zgomotoase ca un avion ce se pregătește de decolare. Din aceste motive, HOWATHERM, compania germană cunoscută atât pentru designul componentelor de HVAC (Încălzire, Ventilație, Aer Condiționat) cât și pentru interesul față de cercetare în parteneriat cu universități prestigioase, a decis să folosească Basotect®, pentru fabricarea acestor aparate.

Basotect® permite o acustică excelentă și o bună siguranță în caz de incendiu

Este pentru prima dată când spuma melaminică ușoară, fără fibre de sticlă sau fibre minerale, este aleasă pentru fabricarea componentelor de HVAC. Principalele atuuri ale spumei Basotect® subliniate de HOWATHERM sunt: capacitatea deosebită de absorbție a zgomotului din gama de frecvențe medii și înalte (500  Hz  –  5.000 Hz), rezistența la foc în caz de incendiu, și usurința de procesare a spumei respective.

„Datorită valorilor foarte bune de absorbție a zgomotului din gama de frecvență 500 – 5.000 Hz, am decis să folosim spuma melaminică Basotect® ca amortizor de sunet pasiv”, a explicat prof. dr. ing. Christoph Kaup, directorul general HOWATHERM Klimatechnik GmbH.  „Alături de componenta electroacustică activă, acest material contribuie hotărâtor la amortizarea sunetelor emise de componentele de HVAC.”

Pentru anularea activă a zgomotului din gama de frecvențe joase (sub 125 Hz), componenta electroacustică emite un sunet cu o lungime de undă care contracarează sunetul emis de aparat, ceea ce face ca cele două unde sonore să se anuleze reciproc.

Acest sistem este folosit în cadrul echipamentelor de aer condiționat specializate, instalate în clădirile cu cerințe stricte de absorbție a sunetului, cum ar fi teatrele, sălile de concerte, galeriile de artă sau spitalele.

Despre Basotect®

Spuma Basotect® are o gamă unică de proprietăți. Materialul de bază din care este alcătuită o face ignifugă și abrazivă; aceasta poate fi folosită în condiții de temperatură de până la 240 °C, păstrându-și proprietățile. Datorită structurii cu celule deschise, spuma este ușoară, amortizează sunetul, este flexibilă chiar și la temperaturi scăzute și izolează termic. Basotect® este o marcă înregistrată a companiei BASF SE. Informații suplimentare la: www.basotect.com

Despre Divizia Materiale Performante din cadrul companiei BASF

Divizia Materiale Performante adună laolaltă toate cunoștințele specializate ale BASF referitoare la materialele plastice inovatoare și personalizate. Fiind activă la nivel mondial în patru sectoare industriale majore – transport, construcții, aplicații industriale și bunuri de consum – divizia are un portofoliu puternic de produse și servicii, combinat cu o înțelegere amplă a soluțiilor pentru sisteme orientate spre aplicații. Factorii determinanți ai profitabilității și creșterii economice sunt: colaborarea strânsă cu clienții și concentrarea asupra soluțiilor. Expertiza în domeniul cercetării asigură fundamentul dezvoltării unor produse și aplicații inovatoare. În anul 2015, Divizia Materiale Performante a înregistrat vânzări globale de aproximativ 6,7 miliarde de euro. Mai multe informații puteți găsi online la: www.performance-materials.basf.com

Despre HOWATHERM

Compania HOWATHERM Klimatechnik GmbH are 180 de angajați și, de peste 40 de ani își concentrează activitatea pe echipamentele de aer condiționat de specialitate, precum și pe soluțiile energetice eficiente pentru tehnologia de ventilație și aer condiționat. Informații suplimentare la: http://www.howatherm.de/web/EN/