Home Evenimente Primul concurs de reabilitare eficientă energetic a unei clădiri existente a trimis câștigătorii la SBE16 Helsinki and Tallin (Build Green and Renovate Deep)
Primul concurs de reabilitare eficientă energetic a unei clădiri existente a trimis câștigătorii la SBE16 Helsinki and Tallin (Build Green and Renovate Deep)

Primul concurs de reabilitare eficientă energetic a unei clădiri existente a trimis câștigătorii la SBE16 Helsinki and Tallin (Build Green and Renovate Deep)

0

Primul concurs din România destinat reabilitării eficiente energetic a unei clădiri rezidențiale existente a trimis câștigătorii în Estonia. Din echipă fac parte studenți, masteranzi și doctoranzi la facultățile de Construcții și Arhitectură din țară care în perioada mai-septembrie 2016 au fost îndrumați de BASF, alături de alți parteneri ai proiectului, pentru a găsi cele mai inovatoare soluții ce pot fi puse în practică.

Noutatea nu constă doar în faptul că randările au fost făcute pentru o clădire deja existentă (foto). Ceea ce a diferențiat competiția de alte concursuri, a fost cerința de a crea un plan de afaceri pentru reabilitare, astfel încât beneficiarii finali ai clădirii rezidențiale propuse pentru renovare să poată pune proiectul în practică începând de a doua zi. Ce înseamnă asta, concret? Membrii echipei s-au documentat și au purtat discuții cu specialiști din diverse domenii relevante: producători de materiale de construcții, autorități publice și reprezentanți ai unor instituții internaționale ce au ca mandat reabilitarea patrimoniului într-o manieră eficientă energetic, specialiști în proiectare și execuție, arhitecți și auditori energetici. Echipa a căpătat astfel o viziune pragmatică asupra proiectului, ceea ce i-a permis să integreze mai eficient elementele de inovație.

Echipa ZeRoPHit, câștigătoarea etapei naționale a consursului a propus o abordare (foto) care ține cont atât de soluţiile de finanţare existente pentru susţinerea renovării cât și de estetică, de eficiența energetică, de calitatea materialelor utilizate pentru renovare și de experiența utilizatorului. Celelalte patru echipe înscrise în concurs au propus abordări integrate la fel de ingenioase, aflându-se de altfel la diferențe de punctaj mici față de echipa câștigătoare.

Soluția propusă de echipa ZeRoPHit a fost prezentată la Conferința SBE16 Helsinki and Tallin (Build Green and Renovate Deep), eveniment ce a reunit în perioada 5-7 octombrie câștigătorii etapelor naționale ale concursului din România, Finlanda, Suedia, Spania și Olanda. În România concursul a fost organizat de Institutul de Studii și Proiectări Energetice (ISPE). BASF a fost alături de participanți oferind consultanță de specialitate în domeniul Construcțiilor și al Materialelor Performante, jurizând proiectele și sprijinind participarea câștigătorilor la Conferința SBE16.