Home Stiri Rezultatele financiare ale AFI Europe România în T1 2018: Venitul Operațional Net (NOI) a crescut cu 12%, la 13,6 milioane de euro, în primele 3 luni ale anului 2018
Rezultatele financiare ale AFI Europe România în T1 2018: Venitul Operațional Net (NOI) a crescut cu 12%, la 13,6 milioane de euro, în primele 3 luni ale anului 2018

Rezultatele financiare ale AFI Europe România în T1 2018: Venitul Operațional Net (NOI) a crescut cu 12%, la 13,6 milioane de euro, în primele 3 luni ale anului 2018

0

AFI Europe România a publicat rezultatele sale financiare. Venitul Operațional Net (NOI) din activele generatoare de venit din România a ajuns la 13,6 milioane de euro în primul trimestru al anului 2018, rezultate cu 12% mai mari față de primul trimestru al anului 2017.

AFI Cotroceni, cel mai mare și de succes mall din România, a raportat un venit operațional net de peste 9 milioane de euro în primele trei luni, reprezentând o creștere de 8% față de primul trimestru din 2017. Numărul de vizitatori din AFI Cotroceni a crescut la 56.000 de vizitatori pe zi în primul trimestru, o creștere de 13% comparativ cu T1 2017, datorată în principal extinderii magazinului Zara la o suprafață de 4.000 mp și a deschiderii magazinului Peek&Cloppenburg de la finalul anului trecut. În consecință, și vânzările retailerilor (cifra de afaceri) au înregistrat o creștere de 6%, comparativ cu T1 2017.

Anul trecut, AFI Cotroceni a fost evaluat la 501 milioane de euro.

Vânzările retailerilor (cifra de afaceri) din mall-ul AFI Ploiești, cu o suprafață totală închiriabilă de 34.000 mp, au crescut cu 11%, comparativ cu T1 2017, ajungând la peste 65 milioane de lei. Numărul de vizitatori ai mall-ului a depășit 15.000 de persoane pe zi, iar gradul de ocupare rămane constant, la 99%. Datorită rezultatelor din ce în ce mai bune, suprafața mall-ului urmează a fi extinsă în viitorul apropiat.

Proiectul de birouri AFI Park, cu o suprafață totală închiriabilă de 70.000 mp și un venit anual estimat la 13 milioane de euro, înregistrează un grad de ocupare de 99%. Valoarea celor cinci clădiri ale proiectului este de 165 milioane de euro, conform evaluărilor realizate în 2017.

„Primul trimestru al anului 2018 reprezintă o dovadă a creșterii susținute, înregistrate pentru toţi parametrii: creșterea cu 12% a venitului operațional net, la 13,6 milioane de euro, comparativ cu T1 2017, creșterea numărului de vizitatori în centrele comerciale, noi închirieri de spații de birouri în AFI Tech Park, extinderea suprafețelor totale închiriabile ale centrelor comerciale și demararea vânzărilor pentru AFI City, primul nostru proiect rezidențial. Rata de ocupare pentru activele noastre generatoare de venit este de 99%. În plus, avem în dezvoltare trei proiecte diferite: mall-ul și clădirea de birouri AFI Brașov, campusul de business AFI Tech Park, care se apropie de 40% rată de pre-închiriere și proiectul rezidențial AFI City. Continuăm să ne menținem interesul pentru noi oportunități, fie că reprezintă dezvoltarea de noi centre comerciale ori noi spații de birouri”, a declarat David Hay, CEO AFI Europe România.

Lucrările de construcție pentru AFI Brașov avansează, iar mall-ul și spațiile de birouri se vor deschide în decursul anului 2019. Mall-ul va avea o suprafață totală închiriabilă de 45.000 mp și va cuprinde 200 de magazine și unități comerciale. Deasupra centrului comercial vor fi integrate două clădiri de birouri Clasa A, cu o suprafață totală închiriabilă de 25.000 mp.

În ceea ce privește segmentul de birouri, lucrările de construcție pentru AFI Tech Park 1 din București urmează să fie finalizate în această lună, clădirea fiind pre-închiriată în proporție de aproape de 40%. Primii chiriași se vor muta pe parcursul lunii august 2018. AFI Tech Park 1 oferă o suprafață totală închiriabilă de 20.000 mp de spații de birouri și 2.000 mp de zonă comercială (ce cuprinde printre alții o sală de fitness World Class, o cantină și Quick Service Restaurant „1 Minute”), distribuiți eficient pe opt etaje și două niveluri de parcare subterană. AFI Tech Park 1 deține Pre-Certificarea LEED Platinum.
În primul trimestru al anului, AFI Europe România a demarat procesul de vânzare a primului proiect rezidențial al companiei în România, AFI City, situat în Bucureștii Noi. În prima fază a construcției sunt planificate a fi dezvoltate două clădiri rezidențiale de 190 de apartamente, pe o suprafață construită de 16.000 de metri pătrați. Construcția va începe la finalul acestei luni. AFI City a primit deja pre-certificarea ROGBC (Romanian Green Building Council) ca proiect verde.

Rezultate financiare AFI Properties, T1 2018

Venitul Operațional Net (NOI) în creștere cu 17,5% față de T1 2017

AFI Properties, compania-mamă a AFI Europe, a publicat rezultatele financiare corespunzătoare primului trimestru al anului 2018, raportând un venit operațional net (NOI) de 23 milioane de euro, o creștere cu 17,5% în termenii valutari NIS Shekel.

Prin intermediul AFI Europe, AFI Properties are în curs de dezvoltare, atât pe piețele din Europa Centrală și de Est, cât și din Europa de Sud-Est, 130.000 metri pătrați de proiecte comerciale ce includ patru proiecte de birouri din trei țări și centrul comercial AFI Brașov de 45.000 mp aflat în prezent în proces de construcție în Brașov, România.

Odată finalizate în perioada 2018-2019, noile proiecte comerciale vor genera un venit operațional net (NOI) anual de aproximativ 25 milioane de euro. Pe segmentul rezidențial, AFI Europe are în dezvoltare 1.000 de unități rezidențiale în Serbia, Polonia, Letonia și Republica Cehă.

AFI Properties deține și administrează aproape 500.000 mp de proprietăți comerciale.

Despre AFI Properties:

AFI Properties este membru al AFI Group, un grup de trusturi și de fonduri de investiții internațional, cu subsidiare active în domenii precum: real estate, construcții, infrastructură, industrie și hoteluri (www.afigroup-global.com).

Compania este activă pe piață din 1971. AFI Propertis a fost listată la bursa din Tel-Aviv în 2004. Compania este activă în Europa din 1997 prin subsidiarele AFI Europe de pe piețele din Europa Centrală și de Est. AFI Properties este cotată “BBB+ pozitiv” de către S&P și “A3 stable” de către Midroog (o subsidiară a Moody’s).

Despre AFI Europe

AFI Europe, subsidiară a AFI Properties, este una dintre companiile lider în ceea ce privește dezvoltarea, managementul și investițiile din domeniul imobiliar, ce operează în Europa Centrală şi de Est din 1997.

Portofoliul AFI Europe include centre comerciale şi proprietăţi de retail, parcuri de business şi dezvoltări rezidenţiale de mare amploare şi dezvoltări cu utilizare mixtă. AFI Europe operează în România, Cehia, Polonia, Germania, Bulgaria, Serbia, Ungaria şi Letonia.

Despre AFI Europe România:

AFI Europe operează în România din 2005. Compania a dezvoltat şi gestionează “AFI Cotroceni”, cel mai mare şi de succes mall din România şi unul din cele mai mari centre comerciale din Europa Centrală şi de Est. Centrul comercial se întinde pe o suprafaţă închiriabilă de aproape 90.000 metri pătrați (GLA) şi oferă vizitatorilor săi o zonă extinsă dedicată activităților de divertisment, care include o varietate de opțiuni de petrecere a timpului liber și peste 300 de magazine ale brandurilor locale şi internaţionale, vizitate în medie de 50.000 de clienţi pe zi.

În octombrie 2013, AFI Europe a inaugurat AFI Ploiești, primul și singurul mall modern dezvoltat în centrul orașului Ploiești, în urma unei investiții de peste 50 de milioane de euro. Centrul comercial are o suprafață închiriabilă (GLA) de 34.000 de metri pătrați, disponibilă pe două etaje ce cuprind peste 100 de branduri naționale și internaționale, alături de peste 7.000 de metri pătrați de divertisment.

Adiacent, dar complet integrat centrului comercial AFI Cotroceni, AFI Europe România a dezvoltat AFI Park, cel mai nou și mai modern parc de business de clasa A din București. AFI Park oferă 70.000 metri pătrați de spaţii de birouri, ocupate de companii multinaționale din domeniu IT&C. Clădirile de birouri AFI Park 1-5 au atins un grad de închiriere de aproape 100%. În aprilie 2016, AFI Europe România a finalizat lucrările la clădirile de birouri AFI Park 4 și 5, pe o suprafață închiriabilă de 32.000 de metri pătrați. Printre cele mai cunoscute companii multinaționale care au sediul în complexul de birouri se numără: Microchip Technologies, Electronic Arts, Endava Romania, Cameron USA, SII Romania, ORTEC Central & Eastern Europe, FotoNation, TELUS International, Veeam Software și Dell SecureWorks.

În prezent, AFI Europe România dezvoltă în centrul orașului Brașov proiectul AFI Brașov, care include un centru comercial cu o suprafață închiriabilă de 45.000 de metri pătrați și două clădiri de birouri cu o suprafață închiriabilă de 25.000 de metri pătrați.

Pe segmentul de birouri, AFI România are în dezvoltare AFI TECH PARK, un parc de business de clasa A cu o suprafață închiriabilă de 56.000 de metri pătrați, aflat în apropierea hotelului J.W. Marriott și a Parlamentului României. Parcul de business va include două clădiri de birouri de înălţime redusă și un turn de birouri, care vor avea spații verzi amenajate într-o grădină centrală, proiectul fiind un campus high tech care răspunde nevoilor de extindere a companiilor IT&C din România prin oferirea unui spațiu potrivit din punct de vedere al dotărilor tehnice și al posibilităților de dezvoltare.

De asemenea, AFI Europe România va începe în viitorul apropiat dezvoltarea a încă două proiecte: unul va consta într-un parc de retail care va fi construit pe un teren de 80.000 de metri pătrați din Arad, a cărui ancoră va fi un hypermarket și un magazin tip „DYI”, iar cel de-al doilea, AFI City, un proiect rezidențial amplu, care va fi dezvoltat pe un teren de 148.000 de metri pătrați din Bucureștii Noi (sectorul 1 din București).

AFI Tech Park_foto 2