Home Stiri Saint-Gobain Building Glass România – Bilanţ după 10 ani: Investiţii de 180 de milioane euro şi afaceri în creştere
Saint-Gobain Building Glass România – Bilanţ după 10 ani: Investiţii de 180 de milioane euro şi afaceri în creştere

Saint-Gobain Building Glass România – Bilanţ după 10 ani: Investiţii de 180 de milioane euro şi afaceri în creştere

0
  • Compania deţine una dintre cele mai mari investiţii greenfield din România de după ‘90
  • Business-ul companiei va ajunge la peste 80 milioane de euro în acest an
  • 60% din afacerile companiei, realizate la export
  • 50% din vânzări, direcţionate către sectorul rezidenţial

Bucureşti, 30 septembrie 2016 Saint-Gobain Glass România, liderul pieţei locale de sticlă, a realizat, în cei 10 ani de la intrarea pe piaţa locală, investiţii de cca. 180 de milioane de euro, fondurile fiind alocate în dezvoltarea celei mai mari unităţi de producţie de sticlă din țara noastră şi din regiune.

Compania, parte a grupului francez Saint-Gobain, a intrat pe piaţa din România în 2005, în acelaşi an punând piatra de temelie a unităţii de producţie de la Călăraşi – cea mai mare investiţie greenfield de după ’90, din țara noastră. Fabrica a fost inaugurată în 2007, iar până în acest moment investiţiile alocate au ajuns la cca. 180 de milioane de euro.

Investiţia iniţială, de 135 de milioane de euro, a fost realizată pentru dezvoltarea liniei de sticlă float, pentru ca în 2008 să fie inaugurată linia de acoperiri metalice în urma unei investiţii de 35 de milioane de euro. În 2013 a fost dată în folosinţă şi linia de sticlă laminată, prin alocarea de fonduri în valoare de 6 milioane de euro. De asemenea, 10 milioane de euro au fost direcţionate în alte investiţii şi upgrade-uri ale liniilor existente, pe parcursul celor 10 ani.

„În acest moment, fabrica din Călăraşi se întinde pe o suprafaţă de 34 de hectare, construcţia dedicată liniilor de producţie şi birourilor însumând peste 10 hectare”, a declarat Norbert Teschner, Director General Saint-Gobain Building Glass România. Acesta a adăugat că astăzi, compania are 486 de angajaţi, din care 249 sunt implicaţi în procesul de producţie.

Producţie totală de 21 milioane de mp de sticlă

Capacitatea de producţie în fabrica Saint-Gobain Building Glass este de 21 milioane metri pătraţi de sticlă float.  Din aceasta, aproximativ 10 milioane de metri pătraţi este supusă unui proces de acoperire metalică în cadrul liniei de sputerizare magnetronică, iar alte 2 milioane de metri pătraţi de sticlă (atât float, cât şi sputerizată) intră pe linie de laminare.

Astfel, la Călăraşi sunt produse mai multe categorii de sticlă – cea float, cele cu acoperiri (gamele SGGCool-Lite, SGGPlanitherm, Anti-reflective glass, SGGDiamant, SGGStadip etc.).

“Permanent inovăm şi lansăm noi tipuri de sticlă, principalul nostru obiectiv fiind extinderea vânzărilor de produse care aduc beneficii de ordin energetic, al siguranţei şi al securităţii utilizatorilor finali”, a mai adăugat Norbert Teschner.

60% din producţia locală merge la export

În ceea ce priveşte vânzările companiei, 40% din producţie este direcţionată către parteneri şi proiecte derulate pe piaţa locală. Restul de 60% din produse fabricate în România ajung peste hotare, în 42 de ţări, printre care se numără Bulgaria, Turcia, Serbia, Ucraina, Republica Moldova, Ungaria, Grecia şi Croaţia.

Pe plan local, sticla produsă la Călăraşi este folosită în toate segmentele de piaţă, însă cea mai mare parte, 50%, este direcţionată către proiecte din segmentul rezidenţial. Pe locul al doilea în topul tipurilor de proiecte unde este folosită sticla Saint-Gobain Building Glass se află segmentul office.

“Procesul de maturizare a pieţei din ultimii ani a condus la o orientare mai accentuată a clienţilor către sortimente de sticlă cu caracteristici superioare, cum ar fi SGGPlanitherm 4S Evolution® şi sticla laminată SGGStadip, pe segmentul rezidenţial, dar şi sticlele din gama SGGCool-Lite®, SGGXtreme®, SGGDiamant®. Împreună, aceste sticle cu proprietăţi superioare au ajuns să reprezinte mai mult de jumătate din cifra de afaceri realizată pe piaţa din România”, a completat reprezentantul companiei.

Afaceri de cca. 80 milioane de euro în 2016 şi planuri de viitor

Raportat la afacerile companiei, Norbert Teschner a afirmat că în acest an compania mizează pe un avans al business-ului cu 9-10% comparativ cu 2015, când Saint-Gobain Buliding Glass a ajuns la afaceri de cca. 72 de milioane de euro.

“La nivelul primului semestru al acestui an, ritmul de creştere a fost accelerat, concretizându-se prin venituri de 42,6 milioane de euro. De aceea, suntem optimişti şi estimăm pentru 2016 vânzări de peste 80 milioane de euro”, a subliniat acesta.

Directorul General al companiei a afirmat, de asemenea, că planurile Saint-Gobain Buildin Glass nu se opresc aici. Astfel, în următoarea perioadă, compania vizează alocarea de noi investiţii pentru lansarea unei noi linii de producţie.

“Pentru 2018 avem în plan inaugurarea unei noi linii de producţie de sticlă specială pentru parbrize. Noua linie va avea o capacitate de 500.000 de parbrize anual. De asemenea, vom angaja cu această ocazie alte 130 de persoane”, a mai spus Norbert Teschner. Acesta a subliniat în plus că noua investiţie este în linie cu nevoile pieţei locale şi europene, în acelaşi timp.

# # #

Despre Saint-Gobain Glass

Saint-Gobain Glass, companie cu o tradiţie de peste 350 de ani în cadrul grupului francez Saint-Gobain, specializat în producţia de materiale de construcţii, este principalul producător de sticlă din Europa şi cel de-al doilea producător la nivel mondial, cu vânzări de peste 39,6 miliarde de euro în 2015.

Compania a intrat pe piaţa locală încă din anul 2005, dar a început producţia de sticlă în anul 2007, odată cu finalizarea fabricii de la Călăraşi. Fabrica din România, unde lucrează aproximativ 486 de angajaţi, reprezintă unul dintre principalele centre de producţie ale grupului din Europa.

# # #

Pentru mai multe informaţii:

Simona Roşu

Tel: 0724.34.53.21

E-mail: simona.rosu@totalpr.ro

10-ani-proiecte-sgbg