Home Noutati5 Sisteme de încălzire cu panouri radiante pentru hale și spații înalte ECOSUN S
Sisteme de încălzire cu panouri radiante pentru hale și spații înalte ECOSUN S

Sisteme de încălzire cu panouri radiante pentru hale și spații înalte ECOSUN S

0

Noile directive europene impun creșterea performanțelor energetice ale clădirilor pentru utilizarea rațională a energiei și protejarea mediului înconjurător. Delphi Electric ( www.del.ro ), ca unic distribuitor a concernului multinational FENIX în România, va pune acum la dispoziție un nou sistem de încălzire economic și ecologic pentru hale și spații înalte cu panouri radiante electrice ECOSUN, ce permite reducerea cu până la 40% a consumului energetic.

De ce nu este eficientă încălzirea halelor și spațiilor înalte prin sisteme cu convecție (aer cald sau convectoare):

 1. Înalțimea mare – având înaltimi de la 4m la 8m, între 50% si 80% din volumul de aer este încalzit inutil, activitatea persona­lului desfăsurându-se în general în max. 2m de la sol. Aceasta este principala problemă a încălzirii suprafețelor înalte cu sisteme clasice, prin convecție.
 2. Distribuția temperaturii – este neuniformă atât pe orizontală cât și pe verticală. Apar zone “reci” în locurile depărtate de sur­sele de caldură, iar în plan vertical, aproape de sol temperatura este cea mai scazută, crescând apoi proporțional cu înăltimea.
 3. Circulația aerului – aerul cald are tendința de a urca cât mai repede posibil, răcindu-se în apropierea plafonului, apoi coboară din nou spre sol, reluând ciclul. Personalul simte pre­ponderent aerul rece descendent, în plus curentul continuu de aer este dăunator pentru sănătate.
 4. Circulația prafului – fie datorită ventilației (în cazul sistemelor cu aer cald) sau a circuitului ascendent/descendent a aerului (în cazul convectoarelor), este antrenat praful care se depune peste tot și este daunător sanătății.
 5. Izolația termică – a halelor și a sălilor înalte în general, este uneori precară. Chiar în condițiile unei izolații bune, suprafețele foarte mari ale pereților și a plafonului, suprafețele vitrate mari, ușile de access și lipsa izolației în sol, cauzează pierderi însem­nate de temperatură, comparativ cu birourile sau locuințele.

De ce încălzirea cu panouri radiante ECOSUN S/SB este mai eficientă:

Consumul de energie (electrică) în cazul utilizării panourilor ECOSUN este cu până la 40 % mai mic decât pentru sistemele cu convecție deoarece:

 1. Încălzirea se produce local, nu pentru întregul volum al incin­tei; efectul de încălzire se produce prin propagarea liniară a căl­durii emisă de panouri (sub forma undelor în spectrul infraroșu) spre obiecte și persoane, pe care le încalzeste;
 2. Încălzirea este necesară numai pe durata programului de lucru, întrucât în 5 minute de la pornirea instalației se atinge 95% din puterea nominală. Posibilitatea folosirii unor termostate precise, programabile.
 3. Se poate realiza încălzirea pe “zone” de lucru.

Astfel, prin gruparea panourilor în cateva zone, se poate opri temporar încălzirea in ariile fără activitate umană, rezultând din nou importante economii.

Principalele avantaje ale Ecosun S/SB:

 1. Nivel ridicat de confort, specific sistemelor radiante:
 2. Economie de energie/combustibil cu până la -40% față de sistemele clasice.
 3. Funcționare silențioasă, nu fac zgomot.
 4. Nu necesită întreținere.
 5. Siguranța în exploatare, datorită inexistenței unei surse de foc în incinta halei (centrală, arzător, etc.), sistem specific de protecție electrică (siguranțe diferențiale), împământare a carcaselor.
 6. Inexistența noxelor comparativ cu sistemele cu ardere (gaz).
 7. Produs ecologic (nu degajă CO2).
 8. Temperaturile obținute sunt adaptate necesităților pe zone de lucru și intervale orare.
 9. Încălzirea este practic instantanee, nu necesită pre-încălzirea spațiului.
 10. Durată mare de viață (nu există piese în mișcare), estimată la ~15-20 ani.
 11. Nu ocupă spațiu la sol, se pot muta/rearanja usor (ex. pentru spații închiriate).

Puterea instalată: Se calculează în funcție de pierderile termice ale incintei și dimensiunile spațiului. În general puterea nu depășește 150W/m2. În cazul încăperilor slab izolate termic (din beton) se pot instala panouri ECOSUN S/SB pentru încălzirea zonală (pe zone de lucru) însa puterea va fi >200W/m2.

Consum: În funcție de puterea instalată, izolația termică a spațiului, temperatura interioară/exterioară și de frecvență de recirculare a aerului spre exterior, consumul de energie electrică poate varia în limitele 80-150W/m2/h.

Costuri de instalare și întreținere: prețul pentru întreg sistemul (fără manoperă și cable de alimentare) este între 8 – 15 €/m2 suprafață încălzită, în funcție de puterea instalată și siste­mul de control ales. Sistemul nu necesită întreținere periodică.

Cerințe: Necesită un branșament electric trifazic (monofazic doar dacă S<50-70m2) și o putere adecvată, corespunzător puterii instalate. Panourile trebuie să aibă o distanța de minim 1m față de obiecte inconjurătoare inflamabile, pe direcția de radiație. Ele se montează la o înălțime cuprinsă între 3.5 și 8m.

Descriere ECOSUN S – panouri radiante de temperatură ănaltă (~380˚C), concepute pentru încălzirea radiantă a spațiilor cu plafon înalt, între 3 m și 10 m. Panourile radiante de înaltă temperatură ECOSUN S/SB sunt fabricate cu unul, două sau trei elemente, și puteri între 0.9 și 3.6 kW, fiind disponibile în car­case de metal albe sau din oțel inoxidabil, ultimele folosite mai ales in medii corosive. Panourile radiante ECOSUN S/SB se disting prin faptul că elementul radiant este realizat dintr-o suprafață din aluminiu acoperită prin depunere în câmp electrostatic a unui strat de silicat, printr-un proces electrochimic special (SILI­CATING). Această tehnologie permite obținerea unei emisivități remarcabile de energie termică radiantă (~ 85%), ca urmare a măririi suprafeței active a panoului de câteva zeci de ori.

Instalații de încălzire realizate de Delphi și parte­nerii săi folosind panouri radiante ECOSUN S:

1) ARAD – încălzire depozit 2000 m2 pentru reciclarea materiale­lor la C.J. ARAD

2) PITESTI – încalzire cu ECOSUN hală de producție 3000 m2

3) ALBA IULIA – încălzire hală de producție 600 m2

4) BUCURESTI – încălzire hală aeroport Otopeni

5) FUNDULEA – încălzire hală 2000 m2

Panourile Ecosun S beneficiază de 5 ani garanție, se supun normelor CE și sunt produse integral in CEHIA de catre grupul de firme FENIX, cu o tradiție de peste 20 de ani pe piața de încalzire radiantă din Europa. În România, FENIX este reprezentat de fir­ma Delphi Electric ca unic importator și de rețeaua sa naționala de parteneri/reselleri. Detalii despre aceste produse puteți găsi pe site-ul importatorului DELPHI ELECTRIC – www.del.ro.

www.del.ro • office@del.ro

Str. A.I Cuza • Nr.15, 510193 • Alba Iulia • Jud. ALBA • România

Tel: 0731 335 744 / 0258 811977 • Fax: 0358 814 226