Home Stiri Top 10 predicții pentru piața imobiliară în 2018
Top 10 predicții pentru piața imobiliară în 2018

Top 10 predicții pentru piața imobiliară în 2018

0

Situația economică din România anului 2017 pune presiune pe așteptările din acest an, ca urmare a înregistrării celor mai bune rezultate din perioada post criză. Consultanții Colliers International apreciază că România poate depăși performanțele economice ale celorlalte state din regiunea Europei Centrale și de Est (ECE) și în 2018, marcând încă un an foarte bun pentru domeniul imobiliar.

Cu toate că situația la nivel macro nu se mai bucură de aceleași fundamente solide comparativ cu anii anteriori, contextul economic va continua să fie favorabil tuturor segmentelor pieței imobiliare. Mai jos sunt principalele 10 tendințe pe care le asociem anului 2018:

  1. Creșterea economică va încetini, însă rezultatele vor fi mai bune decât în majoritatea țărilor din UE: În 2017, PIB-ul a înregistrat o creștere de aproximativ 7% datorită consumului privat și a exporturilor. Luând în considerare reducerea stimulentelor fiscale și înăsprirea politicii monetare începând cu 2018, creșterea PIB va încetini până la un nivel mai sustenabil (spre 5%), însă România va continua să fie una dintre cele mai dinamice economii europene.
  2. Piața de investiții va avea parte de o evoluție spectaculoasă: După acumularea în 2017 a unui volum investițional ușor peste pragul de 0,9 mld. euro și amânarea unor tranzacții pentru anul viitor, ne așteptăm în 2018 la un volum total de peste 1 mld. euro, susținut de randamente mai atractive decât în alte țări din regiune, o performanță macro-economică bună și disponibilitatea băncilor de a oferi finanțare.
  3. Migrația (internă și externă) va deveni din ce în ce mai relevantă: Tiparul migrației interne și numeroase studii sugerează deja o preferință în creștere pentru principalele orașe din România – Cluj-Napoca, Timișoara și Iași – în detrimentul Bucureștiului, astfel că marile companii vor viza extinderea sau înființarea unor birouri în afara Capitalei. Un alt fenomen important de urmărit este cel al românilor care lucrează în alte țări și care ar putea începe să se întoarcă în țară în număr mai mare.
  4. Segmentul industrial va continua să înregistreze rezultate bune: În 2018, cererea din partea chiriașilor va fi din ce în ce mai puternică, mai ales în condițiile intensificării comerțului electronic, în timp ce dezvoltările speculative vor crește în număr.
  5. Infrastructura slabă va constitui în continuare o problemă: Anul trecut au fost livrați doar 24 km de autostradă, de aproximativ patru ori mai puțin decât au promis autoritățile. Experții în domeniu avertizează că 2018 va fi similar, cu promisiuni de cel puțin 156 km. Având în vedere situația fiscală și rezultatele slabe ale absorbției fondurilor UE, nu ne așteptăm să vedem o accelerare semnificativă în dezvoltarea infrastructurii.
  6. Piața de birouri din București se va concentra pe noi poli: Livrările de spații de birouri vor fi mai mari în 2018 față de anul trecut, iar noii poli – Centru-Vest, Piața Presei/Expoziției – vor fi absorbiți ușor, însă dezvoltatorii devin mai precauți.
  7. Piața forței de muncă va fi mai încordată: Dezechilibrul dintre cerere și ofertă pe piața forței de muncă a crescut, în timp ce absolvenții cu un profil tehnic se dovedesc a fi prea puțini în comparație cu nevoile angajatorilor. Această piață extrem de competitivă a muncii ar putea limita abilitățile companiilor de a se extinde în București și în alte orașe ale țării, fapt ce va frâna, astfel, activitatea de pe piața de birouri din punct de vedere al închirierilor și al noilor livrări.
  8. Noi spații de retail la nivel național: În ceea ce privește segmentul de retail, nu au fost anunțate noi proiecte mari pentru București în următorii ani, ci doar câteva extinderi. Investițiile se vor concentra asupra îmbunătățirii situației orașelor cu deficit de spații moderne de retail, inclusiv cele cu o populație sub 100.000-150.000 de locuitori.
  9. Retailul online nu va fi o amenințare pentru centrele comerciale clasice: În procesul decizional, românii doresc de regulă să vadă un produs înainte de a-l achiziționa, ceea ce reprezintă un avantaj pentru mall-uri. Totuși, pentru a face față mai bine viitorului, centrele comerciale trebuie să se definească drept destinații pentru petrecerea timpului liber: mai mult spațiu va fi alocat zonelor de food court și de servicii precum cinema și terenuri de joacă pentru copii.
  10. Cererea pentru terenuri va continua să vină din partea segmentului rezidențial: Luând în considerare creșterea salariilor și a intenției de a achiziționa o locuință, proiectele rezidențiale vor continua să rămână principalele motoare ale cererii pentru terenuri. De asemenea, proiectele noi de birouri vor atrage probabil cererea pentru proiecte rezidențiale în zonele învecinate.

Despre Colliers International

Colliers International Group Inc. (NASDAQ și TSX: CIGI) este unul dintre liderii globali în domeniul consultanței imobiliare, cu peste 15.000 specialiști care lucrează în 68 de țări. Cu o cultură întreprinzătoare și cu o echipă valoroasă, specialiștii Colliers oferă o gamă largă de servicii clienților finali, dezvoltatorilor și investitorilor din întreaga lume. Serviciile includ consultanță și execuție strategică pentru vânzarea și închirierea proprietății, finanțare, soluții corporate globale, property, facility și project management, workplace solutions, evaluare și consultanță fiscală, analiză și studii de piață și consultanță în materie de leadership.

Specialiștii Colliers gândesc diferit, împărtășesc idei excelente și oferă sfaturi inovative care ajută clienții să accelereze succesul. Colliers International a fost inclusă în top 100 companii outsourcing de către International Association of Outsourcing Professionals pentru 12 ani consecutiv, mai mult decât oricare altă companie de consultață imobiliară. Compania Colliers a fost, de asemenea, considerată cel mai bun property manager la nivel global de către Commercial Property Executive pentru doi ani la rând.

Mai multe detalii despre Colliers International pe www.colliers.ro, pe Facebook si LinkedIn.

Pentru mai multe informații, vă rugăm contactați:

Adina Harabagiu

Associate, Marketing
Email: adina.harabagiu@colliers.com
Telefon: +40 752 845 634