Home Stiri Un prim semestru dinamic pentru piața imobiliară din România. Noi tendințe pentru 2017
Un prim semestru dinamic pentru piața imobiliară din România. Noi tendințe pentru 2017

Un prim semestru dinamic pentru piața imobiliară din România. Noi tendințe pentru 2017

0

București, 26 iulie 2017: Prima jumătate a anului 2017 a fost foarte dinamică din punctul de vedere al activității pe piața imobiliară la nivel de București și la nivel de țară. Noile livrări, extinderi și tranzacții au dus la creșteri considerabile în principalele sectoare – industrial, birouri, retail și investiții. Conform datelor companiei de consultanță imobiliară Colliers International, trendul ascendent va continua pe parcursul anului și va fi dublat de noi cereri și tendințe.

Stocul de spații logistice, către un maxim istoric și noi huburi

Pe piața de spații industriale din zona Capitalei au fost livrați aproximativ 150.000 mp, cu precădere în zonele de vest și de nord și în apropiere de autostrada A1. Cererea a venit din partea sectorului de comerț online, auto și FMCG și a companiilor electro-IT și logistice, care au închiriat spații în principalele parcuri industriale: Network One Distribution – 30.000 mp în CTPark Bucharest West, KLG – 9.755 mp în CTPark Bucharest West, Ikea și Heineken – 8.000, respectiv 6.000 mp în LogIQ Mogoșoaia.

„Luând în considerare activitatea de pe piața industrială de până acum, ne putem aștepta la livrări de aproximativ 250.000 mp în București și încă 100.000 mp în restul țării, până la finalul acestui an. Dezvoltatorii își îndreaptă din ce în ce mai mult atenția către locații în curs de dezvoltare precum Timișoara, Sibiu, Pitești, Cluj-Napoca, Râmnicu Vâlcea, Brașov sau Roman”,a declarat Mihai Pătrulescu, Head of Strategic Analysis în cadrul Colliers International.

„Zonele din apropierea Bucureștiului sunt, de asemenea, foarte ofertante din punct de vedere al disponibilității forței de muncă necalificată și al apropierii față de Capitală și de Ploiești. Pe lângă Mogoșoaia, Chitila și Autostrada A3, comuna Ștefăneștii de Jos are potențialul de a deveni noul hub logistic, în contextul în care a început deja construcția a 35.000 mp și există cerere pentru încă 150.000 mp”, a adăugatMihai Pătrulescu.

Noi scheme de retail

Sectorul de retail a fost marcat de interesul pentru noi dezvoltări de retail. Deși stocul de spații comerciale a crescut cu doar 30.000 mp, urmând ca încă 150.000 mp să fie livrați până la finalul anului, noile proiecte vor include parcuri de retail în orașele mai mici, respectiv extinderi ale centrelor comerciale existente din orașele mari. De asemenea, nevoia din ce în ce mai mare de servicii și facilități în apropierea locului de muncă va impulsiona dezvoltarea schemelor de retail în noile spații de birouri.

Piața de birouri

În București, stocul de spații de birouri a ajuns la 2,2 milioane mp în urma livrării a 50.000 mp, din care 30.000 mp îi reprezintă primele două clădiri ale proiectului Timpuri Noi Square, dezvoltat de Vastint. Suprafața totală închiriată a însumat 170.000 mp, iar cererea nouă, venită în special din partea firmelor de IT și BPO/SCC, a depășit pragul de 85.000 mp. Cele mai solicitate zone au fost Floreasca-Barbu Văcărescu (45.000 mp închiriați), Piața Victoriei și Centru Vest.

„Din cauza întârzierilor provocate de lipsa forței de muncă și de obținerea avizelor, numeroase proiecte planificate pentru acest an au fost amânate pentru 2018. Astfel, estimăm cădoar 90.000 mp vor mai fi livrați până la finalul anului 2017, urmând ca în 2018 să fie livrați aproximativ 300.000 mp de spații de birouri. Infrastructura slabă din polurile deja aglomerate ale Capitalei va determina dezvoltatorii să se concentreze pe alte zone de birouri, precum Bulevardul Expoziției și Centru Vest”, a explicat Mihai Pătrulescu.

În ceea ce privește chiriile, acestea nu au înregistrat fluctuații majore. Pe termen scurt există, însă, premisele pentru creșterea chiriilor în anumite zone, cum ar fi Floreasca-Barbu Văcărescu, pe fondul interesului crescut și al scăderii ratei de neocupare. Orașele secundare precum Cluj-Napopca, Iași sau Timișoara au înregistrat creșteri ale chiriilor cauzate de un nivel al cererii ce depășește oferta.

„Se conturează două tendințe în rândul proprietarilor: cei care dezvoltă rapid și închiriază agresiv și cei care așteaptă momentul potrivit pentru a închiria la prețuri mai mari. Activitatea din piață a dovedit că ambele strategii dau rezultate, astfel că proprietarii cu poziționare pe termen lung se apropie de nivelul de chirie urmărit, în timp ce competiția are clădirile complet ocupate”, a adăugat Mihai Pătrulescu.

Cel mai bun an pentru investiții din perioada post-criză

Piața de investiții a avut o evoluție spectaculoasă, valoarea totală a tranzacțiilor din prima jumătate a acestui andepășind 400 milioane euro. Au fost încheiate tranzacții mari în sectoarele de industrial și retail, cele mai importante fiind vânzarea depozitului Dacia Pitești către Globalworth, tranzacție intermediată de către Colliers International, pentru un total de 42,5 milioane euro, respectiv tranzacția dintre Iulius Group și Atterbury Group.

„Valoarea medie a tranzacțiilor a crescut semnificativ în comparație cu anul trecut și estimăm că 2017 va fi în continuare un an foarte bun pentru piața de investiții. Volumul ridicat de tranzacții demonstrează că piața devine mai lichidă, iar investitorii sunt interesați de diversificarea portofoliului.De asemenea, observăm o tendință a investitorilor internaționali de a crea parteneriate cu dezvoltatori locali. Acest dinamism va duce la un volum total al investițiilor de 1 miliard euro în acest an, marcând cel mai bun an pentru această piață din perioada post-criză”, a încheiat Mihai Pătrulescu.

***

Despre Colliers International

Colliers International Group Inc. (Nasdaq:CIGI) (TSX:CIGI) este unul dintre liderii globali în domeniul consultanței imobiliare, cu peste 15.000 specialiști care lucrează în 68 de țări. Colliers oferă o gamă largă de servicii clienților finali, dezvoltatorilor și investitorilor, de la brokeraj, property și asset management, project management, investiții și consultanță, evaluări și până la studii de piață sau produse adresate băncilor. Colliers International a fost inclusă în top 100 companii outsourcing de către International Association of Outsourcing Professionals’ Global Outsourcing în ultimii 11 ani. Mai multe detalii despre Colliers International pe www.colliers.ro, pe Facebook si LinkedIn.

Pentru mai multe informații, vă rugăm contactați:
Adina Harabagiu
Associate, Marketing
Email: adina.harabagiu@colliers.com
Telefon: +40 752 845 634